Evropski parlament bo vodila 43-letna Maltežanka Roberta Metsola

0

Za predsednico Evropskega parlamenta je bila danes izvoljena 43-letna Maltežanka iz Evropske ljudske stranke Roberta Metsola. Je komaj tretja ženska na čelu te evropske institucije in najmlajša doslej. Čeprav so jo podprle tri največje parlamentarne skupine, je slišati tudi nekaj pomislekov zaradi njenega stališča do umetne prekinitve nosečnosti.

Metsola, doslej prva podpredsednica parlamenta, je bila izvoljena prav na svoj 43. rojstni dan, zato so ji kolegi poslanci ob izvolitvi poleg aplavza tudi zapeli Vse najboljše.

Na položaju je nasledila Italijana Davida Sassolija iz vrst socialistov (S&D), ki je umrl prejšnji teden tik pred iztekom mandata. Evropski parlament bo vodila do volitev leta 2024.

Izvoljena je bila že v prvem krogu, ko je bila za izvolitev potrebna absolutna večina. Dobila je 458 glasov od 616 oddanih veljavnih glasovnic.

Izvolitev Metsole je plod dogovora treh največjih političnih skupin v Evropskem parlamentu, poleg njene EPP, še S&D ter liberalcev (Renew).

Po izvolitvi se je najprej spomnila Sassolija ter napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo. “Rada bi okrepila kulturo dialoga. Politika ne sme biti boj med zmagovalci in poraženci, temveč mora biti v službi državljanov,” je dejala.

Med prednostnimi nalogami za prihodnje obdobje je izpostavila zeleni dogovor in gospodarsko okrevanje po pandemiji. Opozorila je na nujnost boja proti lažnim informacijam in krepitev solidarnosti v Evropi.

“Tisti, ki želijo spodkopati demokracijo, vladavino prava, svobodo govora in temeljne pravice, tisti, ki ženske vidijo kot tarče in zanikajo pravice LGBTIQ, vedite, da tega naša hiša ne bo nikoli sprejela,” je dejala v govoru po izvolitvi.

Metsola, mati štirih otrok, se sooča z nekaterimi pomisleki zaradi stališča glede pravice do splava. Ta je na Malti, od koder prihaja, prepovedan, sama pa lani ni podprla resolucije Evropskega parlamenta, da bi morali vsem ženskam zagotoviti pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Na to, da bo morala kot predsednica braniti večinska stališča parlamenta, jo je ob čestitki po izvolitvi spomnila vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez, medtem ko je Stepahne Sejourne iz vrst Renew izrazil pričakovanje, da bo podprla pakt Simone Veil, ki zagotavlja pravice ženskam.

Vodja skupine EPP Manfred Weber je ob čestitkah Metsoli spomnil, da nova predsednica prihaja iz majhne države, njena izvolitev pa dokazuje, da tudi majhne države v EU nekaj pomenijo.

Z izvolitvijo strankarske kolegice na vrh parlamenta so bili zelo zadovoljni slovenski evropski poslanci iz vrst EPP.

Milan Zver poudaril, da na položaj ni prišla zaradi spolnih kvot ali skritih političnih dogovorov, ampak zaradi svojega dela.

Po mnenju Romane Tomc je prava izbira za vodenje parlamenta, saj je uveljavljena, sodobna desnosredinska političarka s krščanskimi vrednotami.

Franc Bogovič verjame, da bo pozitiven zgled mladim ženskam za delo v politiki, Ljudmila Novak pa je dejala, da je njena vizija o demokratični in enotni EU izjemnega pomena.

Poslanci iz vrst S&D ter Renew ob zadovoljstvu, da po 20 letih na vrh parlamenta spet prihaja ženska, Metsolo pozivajo, naj kot predsednica zastopa stališča parlamenta, ne svojih.

Tanja Fajon, ki ni glasovala za Metsolo, je izrazila željo, da bi nova predsednica kot obraz parlamenta vestno branila evropske vrednote človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, pravne države, enakosti in človekovih pravic. Milan Brglez je zadovoljen, da bo parlament spet vodila ženska.

Irena Joveva in Klemen Grošelj sta izrazila “jasno pričakovanje”, da bo nova predsednica premogla osebno in politično voljo zastopanja stališč Evropskega parlamenta tudi glede vprašanj, o katerih ima drugačna osebna ali ideološka stališča.

Metsoli so čestitali tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša in predsednik DZ Igor Zorčič.

Po izvolitvi Metsole tako zdaj dve od treh osrednjih evropskih institucij vodita ženski, obe iz vrst EPP.

Predsednica Evropske komisije in strankarska kolegica Ursula von der Leyen že napovedala, da bosta sodelovali “za obnovo EU, za zeleno, digitalno in svetlo evropsko prihodnost”.

Metsola se je rodila 18. januarja 1979 na Malti. Po izobrazbi je pravnica, ki se je specializirala za evropsko pravo in politiko. Preden je leta 2013 postala evropska poslanka, je delala na stalnem predstavništvu Malte pri EU in v evropski zunanji službi. Poročena je z nekdanjim finskim politikom Ukkom Metsolo.

Pred Metsolo sta Evropski parlament dvakrat vodili ženski, Simone Veil, preživela taboriščnica iz Auschwitza, ki je bila znana po prizadevanjih za pravice žensk, med letoma 1979 in 1982, ter Nicole Fontaine med letoma 1999 in 2002.

Tokrat sta se poleg Metsole za predsedniški položaj potegovali še Alice Bah Kuhnke iz vrst Zelenih in Sira Rego iz Levice, medtem ko je Kosma Zlotowski iz Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) kandidaturo v zadnjem trenutku umaknil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen