Cene povprečnih hiš na Otoku rekordne

0

Cena povprečne hiše v Veliki Britaniji je letos zrasla za rekordnih 24.000 funtov. Decembra je bilo treba zanjo odšteti 254.822 funtov, poroča združenje Nationwide Building Society. “Cene so danes 16 odstotkov višje kot pred izbruhom pandemije covida-19 v začetku leta 2020,” je dejal Robert Gardner iz združenja.

Decembra je bila cena povprečne hiše na letni ravni višja za 10,4 odstotka, na mesečni ravni pa za en odstotek. Gardner je ob tem izpostavil, da je povpraševanje ostalo visoko.

“Odobritev posojil za nakup nepremičnin je še vedno več kot pred izbruhom pandemije, kljub rasti gospodarske aktivnosti, ki smo jo beležili v začetku leta. V prvih 11 mesecih je bilo nakupov za skoraj 30 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2019,” je dejal.

Pričakovanja so po Gardnerjevih besedah zelo negotova. “Nepremičninski trg je letos presenetil s svojo odpornostjo, enako se lahko zgodi v prihodnjem letu,” je ocenil.

V Walesu so se cene hiš na letni ravni okrepile za 15,8 odstotka, Severna Irska je beležila 12,1-odstotno rast, kar je največ po letu 2007, na Škotskem pa se je povprečna hiša v letu dni podražila za 10,1 odstotka, podatke še povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen