Na mariborskem pokopališču odkritje prenovljene Maistrove grobnice

0

Na mariborskem pokopališču Pobrežje bodo danes ob prisotnosti predsednika republike Boruta Pahorja slovesno odkrili prenovljeno pročelje grobnice, v kateri je pokopan general in pesnik Rudolf Maister. Po polemikah glede postavitve nove grobnice pred tremi leti je bila namreč sprejeta odločitev za novo ureditev obstoječe grobnice.

Finančno podporo za prenovo grobnice so zagotovili Zveza društev general Maister skupaj z Domovinskim društvom generala Rudolfa Maistra Maribor, ministrstvo za obrambo, Mestna občina Maribor in družina Maister.

Rudolf Maister (1874 – 1934) je pokopan v družinskem grobu na pobreškem pokopališču, v pripravah na obeleževanje 100-letnice njegovih akcij z borci za severno mejo leta 2018 pa je mariborski založnik Primož Premzl javno predstavil pobudo za postavitev grobnice, ki bi bolje odražala veličino te zgodovinske osebnosti. Maistrova sinova sta namreč že leta 1938 pri Jožetu Plečniku naročila izdelavo načrtov za monumentalnejšo grobnico, a do njene izgradnje nikoli ni prišlo.

Premzlova pobuda je v javnosti sprožila različna mnenja, med drugim glede tega, ali grob ohraniti na pobreškem pokopališču ali ga preseliti na pokopališče Dobrava, kjer je več prostora. Zaradi polemik je generalov vnuk Borut Maister naposled umaknil soglasje za premestitev posmrtnih ostankov, projekt izgradnje grobnice pa je bil ustavljen.

Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor se je nato po navedbah predsednika Aleša Ariha odločilo, da pripravi sprejemljiv projekt za dokončno ureditev obstoječe Maistrove grobnice. K sodelovanju so pritegnili Maistrovega vnuka Boruta, nato pa še krovno organizacijo Zvezo društev general Maister ter kiparja Viktorja Gojkoviča, arhitekta Iva Goropevška in kamnoseka Petra Kimovca, ki so pripravili novo podobo groba.

“Opravili smo častno domoljubno nalogo, ki bo pomagala izbrisati črni madež, ki se je vse predolgo zadrževal na Maistrovi grobnici. Ko bomo stali pred urejenim Maistrovim grobom, bomo v mislih podoživljali zgodbo človeka, ki je svoje življenje, kljub različnim težavam, podredil interesu slovenskega naroda,” pred današnjim odkritjem prenovljenega obeležja, do katerega prihaja dan pred državnim praznikom dnevom Rudolfa Maistra, izpostavlja Arih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen