V Frankfurtu se začenja 73. mednarodni knjižni sejem

0

V Frankfurtu danes vrata za strokovno javnost odpira 73. mednarodni knjižni sejem. Po lanski virtualni izdaji letos ponovno poteka v živo, a zaradi covida-19 z določenimi omejitvami in prilagoditvami. Organizatorji ga razumejo kot korak k normalnosti, za letošnje geslo so izbrali Re:Connect. Častna gostja sejma je Kanada.

Po zadnjih podatkih na letošnjem sejmu sodeluje 2000 razstavljavcev iz 80 držav. V Frankfurt naj bi prišlo približno 300 avtorjev, kar je sicer manj kot v preteklosti, a več kot v pandemičnem letu 2020. Vračajo se tudi dogodki v mestu. Samo pod krovno znamko Bookfest se jih bo zvrstilo 57 na približno 20 prizoriščih. A tako kot nabor razstavljavcev je tudi nabor avtorjev letos manj mednaroden. Večina jih bo iz Nemčije, nekaj tudi iz drugih evropskih držav, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Častna gostja letošnjega sejma je Kanada. Kot častna gostja je bila načrtovana že za lansko izdajo, a je nato zaradi pandemije prišlo do prestavitve njenega nastopa v Frankfurtu. Predstavlja se kot država s številnimi identitetami, za svoj nastop so izbrali geslo Singularna mnogoterost.

Javna agencija za knjigo je na sejmu s slovensko nacionalno stojnico in tremi dogodki. Sodeluje pa tudi sedem slovenskih založnikov: Cankarjeva založba in Mladinska knjiga, Založba Pivec, Goga, Miš, KUD Sodobnost International, Malinc in Beletrina.

Število obiskovalcev je letos omejeno na 25.000 na dan, sejem pa bo mogoče obiskati le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Obrazne maske so obvezne, razen na dogodkih s sedišči.

Uradno odprtje sejma je bilo v torek zvečer. Od danes je sejem odprt za stroko, nekoliko prej kot običajno, že od petka popoldne, pa bo odprt za širšo javnost. V nedeljo se bo sklenil s podelitvijo mirovne nagrade združenja nemških knjigotržcev pisateljici Tsitsi Dangarembga iz Zimbabveja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen