Svetovni turizem še ne dosega ravni pred pandemijo covida-19

0

Svetovni turizem se je julija beležil rast, k čemur je prispevalo cepljenje proti koronavirusu in manj omejitev potovanj. Vendar je število potnikov še vedno precej manjše od ravni pred pandemijo covida-19, je danes objavila Svetovna turistična organizacija (UNWTO).

Mednarodne meje je julija prestopilo približno 54 milijonov turistov, kar je največ po aprilu 2020. To je 58 odstotkov več kot julija lani, a še vedno precej pod predpandemično ravnjo. Julija 2019 je namreč mednarodne meje prestopilo 164 milijonov turistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razlog za izboljšanje je po oceni UNWTO v ponovnem odpiranju številnih destinacij za mednarodna potovanja, večinoma v Evropi in Ameriki, pa tudi napredek pri uvajanju cepiv proti covidu-19, ki je prispeval k postopni vzpostavitvi varne mobilnosti v Evropi in drugih delih sveta.

“Kljub temu je leto 2021 še vedno leto izzivov za svetovni turizem, saj se je število mednarodnih prihodov v obdobju od januarja do julija zmanjšalo za 80 odstotkov v primerjavi z letom 2019,” so sporočili iz UNWTO s sedežem v Madridu.

V prvih sedmih mesecih letos sta azijska in pacifiška regija še naprej najbolj prizadeti, upad mednarodnih prihodov je 95-odstoten. Sledi Bližnji vzhod, kjer se je število prihodov turistov znižalo za 82 odstotkov, Evropa in Afrika sta zabeležila 77-odstotni padec, Ameriki pa 68-odstotnega.

Le nekaj majhnih otokov na Karibih, v Afriki, Aziji in v Tihem oceanu skupaj z več majhnimi evropskimi destinacijami si je opomoglo. Tam je število prihodov turistov blizu ali celo višje od ravni pred pandemijo.

Španija, ki je bila pred pandemijo druga najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu, je denimo v prvih osmih mesecih letos pozdravila 15 milijonov turistov, kar je 4,2 odstotka manj kot v tem času lani. Podatki španskega statističnega urada postavljajo pod vprašaj cilj španske vlade, da letos v državo privabi približno 45 milijonov tujih obiskovalcev, kar je približno polovica števila leta 2019.

“Resnični ponovni zagon turizma in koristi, ki jih ta prinaša, ostajajo omejeni, saj nedosledna pravila in predpisi ter neenakomerne stopnje cepljenja še naprej vplivajo na zaupanje v potovanja,” je v izjavi dejal vodja UNWTO Zurab Pololikašvili.

UNWTO pričakuje oživitev turizma v letu 2022, ravni pred pandemijo covida-19 pa naj svetovni turizem ne bi dosegel prej kot v letu 2023 ali 2024.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen