V Bruslju drevi gala koncert v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU

0

V bruseljskem središču umetnosti Bozar bo drevi gala koncert z naslovom Samospevi brez meja, na katerem bosta nastopila mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marcos Fink. Koncert bo odprl jesensko kulturno dogajanje v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Sestra in brat, rojena slovenskim staršem v Argentini, bosta nastopila s samospevi slovenskih ter drugih evropskih in argentinskih skladateljev. Na klavirju ju bo spremljal Vladimir Mlinarić.

Udeležence slavnostnega večera bosta uvodoma nagovorila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc in predstavnik kulturnega središča Bozar.

Koncert sodi v sklop kulturnih dogodkov v Bruslju in širše, ki spremljajo slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta.

V arboretumu Kalmthout blizu Antwerpna bo 14. septembra postavitev slovenskega čebelnjaka s poslikanimi panjskimi končnicami.

V Luksemburgu bo med 7. in 24. oktobrom filmski festival CinEast, na katerem bo Slovenija osrednja gostja.

V Bozarju bo 19. in 20. oktobra 14 članic mreže evropskih kulturnih inštitutov EUNIC pod vodstvom Slovenije pripravilo dvodnevno multidisciplinarno konferenco o vplivu umetne inteligence in umetnosti na življenje.

V kulturnem središču Flagey bo 9. novembra podelitev nagrade EU za književnost obetavnim književnikom iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa. Letos nagrado prejme tudi Anja Mugerli za roman Čebelja družina.

Novembra bodo v zgodovinskemu muzeju v belgijskem Ypresu v sodelovanju s Kobariškim muzejem s slovesnim dogodkom obeležili spomin na žrtve 1. svetovne vojne.

Decembra bo v Bruslju še retrospektiva slovenskega filma, ki jo pripravljata Slovenski filmski center in kraljeva belgijska kinoteka. Retrospektiva bo po navedbah ministrstva za kulturo izrisala zgodovinski in estetski razvoj slovenske kinematografije, od nemih začetkov do sodobne produkcije.

Že pred poletnim premorom pa je minister za kulturo Vasko Simoniti v Bruslju odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Živimo v vznemirljivih časih, ki je na ogled v Evropskem parlamentu, in razstavo kostumografa Alana Hranitelja z naslovom Omara norega klobučarja na sedežu Sveta EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen