Hojs: Sodelovanje ključno v boju proti nezakoniti trgovini s strelnim orožjem

0

Notranji minister Aleš Hojs se je v imenu slovenskega predsedstva udeležil videokonferenčnega srečanja na temo boja proti nezakoniti trgovini s strelnim orožjem v JV Evropi, katerega namen je krepitev regionalnega sodelovanja za preprečevanje nedovoljene trgovine s strelnim orožjem. Ob tem je Hojs kot ključno izpostavil sodelovanje.

“Po ugotovitvah najnovejše ocene ogroženosti trgovina z nezakonitim strelnim orožjem omogoča druge kriminalne dejavnosti, kot je trgovina z drogami, in povečuje grožnjo z nasilnimi incidenti, v katerih so lahko žrtve povsem naključne osebe,” je med drugim dejal minister Hojs in dodal, da je za uspešno soočanje z vsemi varnostnimi izzivi, vključno s trgovino s strelnim orožjem ključno sodelovanje s tretjimi državami, zlasti z sosednjimi regijami, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Kot je MNZ še zapisal v sporočilu za javnost, so udeleženci srečanja na visoki ravni, ki ga je organizirala Evropska komisija, podali politične usmeritve za implementacijo posebnih ukrepov akcijskega načrta EU glede nezakonite trgovine s strelnim orožjem za obdobje od leta 2020 do 2025 za jugovzhodno Evropo, vključno z izvajanjem časovnega načrta za celovit nadzor nad osebnim in lahkim orožjem na Zahodnem Balkanu. Razpoložljivost nezakonitega strelnega orožja v EU namreč predstavlja veliko grožnjo, saj povečuje tveganje njihove uporabe pri terorističnih napadih in organiziranem kriminalu.

Države članice EU so boj proti trgovini s strelnim orožjem postavile med štiri ključne prednostne naloge akcijskega načrta: preprečevanje vstopa zakonitega orožja na nezakonit trg, izboljšanje obveščevalne slike, boljše sodelovanje na področju kazenskega pregona in izboljšano mednarodno sodelovanje.

“Vzpostavitev močnih partnerstev, zlasti z našimi partnerji iz Zahodnega Balkana, je bila za Slovenijo že dolgo prednostna naloga, prav zato je uvrščena med prioritete našega predsedovanja,” je še povedal minister Hojs.

Sodelovanje v skupnih operacijah z državami članicami EU že daje dobre rezultate (sodelovanje partnerjev iz Zahodnega Balkana pri prednostni nalogi strelnega orožja EMPACT), ker pa je grožnja nedovoljenega orožja še vedno velika, je vzpostavitev in izvajanje mehanizmov, kot sta akcijski načrt EU in regionalni načrt, pomemben prispevek k miru in varnosti na regionalni, evropski in svetovni ravni, so ob tem še sporočili z MNZ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen