Evropske borze po volitvah v Nemčiji večinoma v zelenem; dražja nafta, evro navzdol

0

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Med vlagatelji odmeva izid nedeljskih volitev v Nemčiji, na katerih so socialdemokrati tesno premagali konservativno unijo. Nafta se je precej podražila, evro pa se je glede na dolar pocenil.

Nemčija, sicer največje evropsko gospodarstvo, bi se lahko več tednov, če ne mesecev, soočala s politično negotovostjo, saj sta namen za oblikovanje nove vlade že v nedeljo zvečer izrazila tako kanclerski kandidat SPD Olaf Scholz kot kandidat CDU in CSU Armin Laschet, poročajo tuje agencije.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,17 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,27 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,19 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,17 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,51 odstotka, medtem ko se je v Zürichu indeks SMI znižal za 1,07 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,63-odstotno rast.

V New Yorku borzni indeksi nimajo enotne smeri. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,44 odstotka višji ravni kot v petek. Na drugi strani je širši indeks S&P 500 doslej izgubil 0,27 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,68 odstotka.

Tamkajšnji vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spremljajo pogovore v Washingtonu o financiranju vlade oz. njenih služb, za kar imajo čas do konca meseca. Če dogovora ne bo, naj bi bile ZDA plačilno nesposobne.

Evro se je glede na dolar pocenil. Okoli 18. ure so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1703 dolarja, kar je 0,11 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v petek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1698 dolarja (v petek pri 1,1719 dolarja).

Nafta se je danes precej podražila in je blizu najvišje cene v zadnjih treh letih. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku okoli 18. ure po evropskem času odšteti 75,34 dolarja, kar je 1,55 dolarja več kot v petek. V Londonu so se novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,56 dolarja na 79,37 dolarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen