[857 smrti v 24 urah] V Rusiji rekordno število smrti zaradi covida-19

0

Rusija je danes že drugi dan zapored zabeležila rekordno število smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom. Število okužb v državi že nekaj časa strmo narašča zaradi hitrejšega širjenja različice delta in nizke precepljenosti proti covidu-19.

V minulih 24 urah so v Rusiji po uradnih podatkih potrdili 857 smrti in 22.430 novih okužb. Skupno število mrtvih je tako naraslo na 206.388, kar je največ v Evropi in peta najvišja številka na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob uporabi širše opredelitve smrti zaradi covida-19 bi to število po podatkih statističnega urada Rosstat že konec avgusta celo preseglo 350.000.

Kot dodaja AFP, so ruske oblasti tarča kritik, da so podcenjevale resnost tokratnega izbruha covida-19. Še posebej zaskrbljujoče so razmere v Moskvi. “Trenutna situacija ni le resen razlog za zaskrbljenost, ampak tudi za ponovno mobilizacijo,” je zadnje podatke komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

V Moskvi in več drugih regijah so sicer poleti uvedli obvezna cepljenja proti covidu-19, a je kampanja cepljenja nato znova zastala. Čeprav je že mesece na voljo vrsta ruskih cepiv, oblastem v cepljenje ne uspe prepričati velikega dela prebivalstva. Do danes je bilo tako v celoti cepljenih le slabih 30 odstotkov Rusov, še poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen