IAEA z zaskrbljujočim poročilom: Severna Koreja naj bi znova zagnala jedrski reaktor

0

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v svojem letnem poročilu objavila, da se zdi, da je Severna Koreja ponovno zagnala jedrski reaktor za proizvodnjo plutonija, kar je po oceni IAEA zelo zaskrbljujoče. Hkrati je agencija izpostavila, da gre za očitno kršitev resolucij Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Od začetka julija obstajajo znaki, vključno z odvajanjem hladilne vode, ki ustrezajo delovanju reaktorja,” je v svojem letnem poročilu, ki nosi petkov datum, zapisala IAEA. Ob tem so še zapisali, da se “zdi, da je bil reaktor Yongbyon od decembra 2018 do takrat nedejaven”.

Inšpektorji IAEA so bili iz Severne Koreje sicer izgnani leta 2009, agencija pa od takrat nadzoruje dogajanje v Severni Koreji od zunaj.

Morebitno delovanje reaktorja sledi nedavnim indicem, da Pjongjang uporablja bližnji laboratorij za radiokemijo za ločevanje plutonija od izrabljenega goriva, ki je bilo predhodno odstranjeno iz reaktorja.

Neimenovani visoki uradnik ameriškega State Departmenta je za AFP dejal, da je Washington seznanjen s poročilom IAEA in da tesno sodeluje s partnerskimi državami.

Do zadnjih dogodkov v 5-megavatnem reaktorju v Yongbyonu, ki je osrednji severnokorejski jedrski kompleks, prihaja v času, ko so zastali pogovori med Pjongjangom in Washingtonom.

Yongbyon, ki je približno 100 kilometrov severno od severnokorejske prestolnice Pjongjang, je sedež prvega jedrskega reaktorja v državi in velja za edini znani vir plutonija za severnokorejski orožarski program.

Domneva se, da Yongbyon ni edini obrat za bogatenje urana v Severni Koreji, zato njegovo zaprtje samo po sebi ne bi pomenilo konca severnokorejskega jedrskega programa.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je na drugem vrhu s tedanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom ponudil razgradnjo dela kompleksa Yongbyon v zameno za olajšanje sankcij, a so njegovo ponudbo zavrnili.

Severna Koreja je podvržena številnim mednarodnim sankcijam zaradi svojega programa jedrskega orožja in balističnih raket, ki beležijo hiter napredek v obdobju sedanjega severnokorejskega voditelja.

Severna Koreja je v času diplomatskih prizadevanj leta 2018 prekinila jedrska in raketna testiranja, vendar je nato leta 2020 sporočila, da je opustila moratorij, ki ga je sama razglasila. Sledila je vrsta izstrelitev raket kratkega dosega, vse od leta 2017 pa doslej ni izvedla nobenega jedrskega preizkusa, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen