V terorističnem napadu v Burkina Fasu ubiti trije evropski novinarji

0

V napadu v Burkina Fasu so bili v ponedeljek ubiti trije evropski novinarji, so v torek sporočile lokalne oblasti. Gre za dva Španca in Irca. Novinarji so spremljali uslužbence lokalnih oblasti in vojake med operacijo proti divjim lovcem.

“Trije tuji državljani so bili ubiti, Burkinafasec pa je pogrešan,” je sporočil tiskovni predstavnik vlade in minister za komuniciranje Ousseni Tamboura. Dodal je, da je bilo v napadu v regiji Fada N’Gourma-Pama na vzhodu države ranjenih še šest ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinarji so bili po poročanju španskih medijev del skupine poročevalcev, ki so predstavnike lokalne agencije za zaščito okolja in vojake spremljali med operacijo proti divjim lovcem. V konvoju je bilo okoli 40 ljudi.

Varnostni vir je povedal, da so tujce “ubili teroristi”. Kdo natančno stoji za napadom na skupino, ni pojasnil. Napadalci so po navedbah virov uporabili dva poltovornjaka in okoli deset motorjev.

Španski premier Pedro Sanchez je na Twitterju potrdil, da sta bila ubita dva španska novinarja. “Najslabša novica je potrjena,” je zapisal. Izrazil je sočutje s sorodniki in prijatelji novinarjev Davida Beriaina in Roberta Fraileja.

Po besedah španske zunanje ministrice Aranche Gonzalez Laya sta pripravljala dokumentarni film o tem, kako Burkina Faso ščiti narodne parke, naravne vire pred divjimi lovci in ljudi, ki živijo v naravnih parkih.

Beriain je bil vojni novinar, ki je imel svojo produkcijsko hišo. Fraile pa je delal za špansko televizijo CyLTV. Njuni kolegi so povedali, da sta bila oba izkušena vojna novinarja.

Irsko zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da je bil v napadu ubit irski državljan Rory Young. Zunanji minister Simon Coveney je obsodil napad, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Young je bil po poročanju irskega časnika Irish Times soustanovitelj in predsednik organizacije za boj proti divjemu lovu, imenovane Chengeta.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je v odzivu sporočil, da so “teroristi znova pokazali svoj strahopeten in kriminalen obraz”.

Obžalovanje ob smrti novinarjev so izrazili tudi v mednarodni nevladni organizaciji Novinarji brez meja. “Ta tragedija potrjuje, kako velika je nevarnost za novinarje v regiji Sahela,” je generalni sekretar organizacije Christophe Deloire zapisal na Twitterju.

Ena najrevnejših držav na svetu se sooča z nasiljem oboroženih islamistov, ki so leta 2015 prišli iz sosednjega Malija. Džihadistične skupine, med katerimi so nekatere povezane z Al Kaido, druge pa s skupino Islamska država, izvajajo vse več napadov. Doslej je umrlo skoraj 1100 ljudi, več kot milijon pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen