Premier Janša: Pred nami zelo dober kompromis glede svežnja za okrevanje

0

Premier Janez Janša je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju ocenil, da je pred voditelji “zelo dober kompromis” glede svežnja za okrevanje. Če bo dobil zeleno luč, bo to zagotovilo tako ustrezno zaščito z vladavino prava vseh finančnih mehanizmov EU, ki bodo veljali od 1. januarja, kot sredstva, ki so nujna za okrevanje po epidemiji, je poudaril.

“Zelo sem vesel, da imamo na mizi tudi kompromisni predlog glede instrumenta, s katerim se preko vladavine prava ščitijo evropska sredstva, skupni evropski proračun ter sklad za okrevanje in odpornost,” je dejal Janša.

Ob tem je čestital nemškemu predsedstvu ter Poljski in Madžarski za vse vložene napore v zadnjih tednih in predvsem v zadnjih dneh. “Ni še konec, vendar pa je pred nami zelo dober kompromis,” je ocenil.

“Če bo dobil zeleno luč na zasedanju Evropskega sveta, potem bomo dobili tako ustrezno zaščito z vladavino prava vseh finančnih mehanizmov EU, ki bodo veljali od 1. januarja prihodnje leto naprej, pa tudi na razpolago sredstva, ki jih nujno potrebujemo za okrevanje po epidemiji,” je še dejal.

Sicer pa je premier izpostavil, da je pred voditelji vsebinsko izjemno bogato zasedanje, na katerem je ne glede na vse ostale zelo pomembne teme zagotovo osrednja tema izmenjava izkušenj pri spopadanju s pandemijo novega koronavirusa.

Velika večina držav v EU se po njegovih besedah bodisi sooča z naraščanjem okužb bodisi z zelo počasnim upadanjem tega nevarnega stanja, zato je izmenjava izkušenj za vse prva prioriteta.

“Še posebej pa nestrpno pričakujemo podatke o tem, kdaj bodo na voljo prva uspešna in od evropske institucije odobrena cepiva, ki predstavljajo za vse nas luč na koncu tunela v spopadu z epidemijo,” je še izpostavil premier ob prihodu na dvodnevni vrh EU.

Voditelji članic EU bodo obravnavali vrsto perečih tem: usklajevanje boja proti covidu-19, blokado svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, možnosti sankcij proti Turčiji, krepitev podnebnega cilja do leta 2030 in odnose z ZDA, seznanili pa se bodo tudi s stanjem v pogajanjih glede brexita.

V ospredju pozornosti je vprašanje, ali bodo rešili sveženj za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov, ki ga blokirata Madžarska in Poljska zaradi nasprotovanja načrtovanemu pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava.

Nemško predsedstvo je pripravilo rešitev v obliki osnutka sklepov vrha, ki predvideva zamik uporabe načrtovanega pogojevanja do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen