“Brez Tebe vse Najlepše pesmi že napisane”: Od Tadeja Hrušovarja so se virtualno poslovili številni slovenski glasbeniki, literati in politiki

0

V soboto preminuli ustanovitelj skupine Pepel in Kri Tadej Hrušovar je po besedah pevke in pedagoginje Nade Žgur verjel v to, kar je počel. “Hvaležni bodimo za lepe stvari, ki jih je ustvaril,” poziva. Legendarnemu glasbeniku se je poklonilo več njegovih glasbenih kolegov in sopotnikov ter tudi predsednik republike Borut Pahor.

Kot je zapisal Pahor ob sožalju svojcem, bo Hrušovarjeva “znamenita pesem Dan ljubezni, meni najljubša, zvenela večno in nas nagovarjala k ljubeznivosti in optimizmu”.

Nada Žgur je za STA povedala, da je bil Hrušovar “muskontar, ki je verjel v to, kar je počel”. Kot je poudarila, mu je hvaležna, da jo je povabil v skupino Pepel in kri. V zasedbi je sodelovala že na samem začetku skupaj z Otom Pestnerjem, pokojnim Petrom Ugrinom, Ivom Mojzerjem in Ditko Haberl. Članica je bila do leta 1975, ko je kmalu po nastopu na Evroviziji zapustila zasedbo.

Oto Pestner se je od Hrušovarja poslovil z besedami: “Dejvi, hvala za ves doprinos k slovenski glasbi, ki ne bo nikoli pozabljen. Pogrešali te bomo. Počivaj v miru.”

Glasbenik Goran Šarac pa je na svojem Facebook profilu objavil zapis: “Poslovil se je Dejvi. Največji, najbolj talentiran in v svetovne trende vpet skladatelj, kar jih je Slovenija premogla. Prezgodaj je nehal ustvarjati, izčrpan od vseh ‘prijateljev’, ki so črpali njegov talent in na njem gradili svoje kariere. Po krivici spregledan od institucije, v kateri je deloval, in od stanovskih združenj. Tadej. Dejvi, Homre … nekje drugje boš igral svoje Dan ljubezni, Marie … in ugotavljamo, da so brez tebe Vse najlepše pesmi že napisane. Velik poklon in naj ti bo lahka zemlja.”

Sožalja prihajajo tudi iz literarnega sveta. Tako je pisatelj Feri Lainšček ob sožalju dopisal še besedilo pesmi Marie, ne piši pesmi več, Boštjan Gorenc – Pižama je ob zahvali za pesmi vključil pesem zasedbe Pepel in kri Pesem za dinar.

Hrušovar je bil član skupin Bele vrane ter Pepel in kri ter avtor več kot 400 skladb, med najbolj znanimi so tiste, ki so jih izvajali člani skupine Hazard: Marie, ne piši pesmi več, Vsak je sam in Najlepše pesmi. S pesmijo Dan ljubezni je skupina Pepel in kri leta 1975 nastopila na Evroviziji. Na tekmovanju je s skupino Pepel in kri sodeloval še leta 1990, kjer je spremljal italijanskega pevca Tota Cutugna, ki je s pesmijo Insieme tisto leto tudi zmagal.

Pevec in skladatelj zabavne glasbe Tadej Hrušovar z vzdevkom Dejvi je umrl v 74. letu starosti zaradi zapletov po okužbi z novo koronavirusno boleznijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen