Trump in Biden z intenzivno kampanjo pred torkovimi splošnimi volitvami

1

Ameriška predsedniška kandidata Donald Trump in Joe Biden v zadnjih dnevih pred torkovimi splošnimi volitvami ničesar ne prepuščata naključju in vodita intenzivno kampanjo, s katero skušata spodbuditi svoje podpornike k udeležbi na volitvah ter morda spotoma prepričata še kakšnega novega volivca.

Trump je v soboto ustavil v štirih mestih v Pensilvaniji, ki se kaže kot najbolj ključna država od vseh 50 zveznih držav ZDA, intenzivno pa mu tokrat pomaga prva dama Melania Trump, ki je v soboto sama obiskala Wisconsin in Pensilvanijo.

Bidnu je v Michiganu na zborovanju pomagal nekdanji predsednik Barack Obama, ki bo do volitev obiskal še Georgio in Florido.

Trump je leta 2016 zmagal na volitvah, ker je presenetljivo in tesno zmagal v Pensilvaniji, Wisconsinu in Michiganu. S tem je pobral elektorske glasove držav, ki so dotlej desetletja redno glasovale za demokratske kandidate.

Bidnu za osvojitev Bele hiše zadostuje le vrnitev omenjenih držav v demokratski tabor, če vse drugo ostane tako, kot je bilo pred štirimi leti. Ankete Bidnu v Wisconsinu in Michiganu dajejo zadostno prednost, v Pensilvaniji pa je malce bolj tesno.

Trump skuša Bidnu odvzeti Minnesoto in Nevado, kjer demokrat vodi v anketah. Bidnu se glede na ankete obeta možnost prevzema Severne Karoline, Arizone, Iowe, Georgie, Floride in celo Teksasa, kar bi bilo največje presenečenje volitev.

Republikance skrbi visoka predčasna udeležba na volitvah, saj je skupaj do nedelje volilo že več kot 90 milijonov ljudi, večinoma demokratov in neodvisnih volivcev. Trumpovi republikanci zaostajajo, vendar pa naj bi se v večjem številu zgrnili na volišča v torek na dan volitev.

Volilna udeležba je na predčasnih volitvah ponekod – na primer v Teksasu – že večja, kot je bila celotna udeležba leta 2016. Po vseh ZDA so kljub množičnemu glasovanju po pošti neverjetno dolge vrste za predčasno glasovanje v živo.

Visoka udeležba na predčasnih volitvah napoveduje, da bo letos skupaj volilo več kot 60 odstotkov volilnih upravičencev, ki jih je okrog 240 milijonov.

Biden pred volitvami vztraja pri strategiji majhnih zborovanj, poudarjanju odgovornega obnašanja v času pandemije covida-19 ter kritikah Trumpovega ukrepanja.

Do sobote zvečer se je s koronavirusom okužilo 9,1 milijona Američanov, umrlo pa jih je več kot 230.000. Pandemija je pred tokratnimi volitvami tako pomembna tema, kot je gospodarstvo. Zato Biden večinoma govori o pandemiji, vse ostalo, kar bi lahko očital Trumpu, pa niti ne pride na vrsto.

Trump izpostavlja trdno gospodarstvo pred izbruhom pandemije in trdi, da se bo le z njim spet vrnilo na zeleno vejo. Demokrati in Biden pa da bodo gospodarstvo dotolkli. Pandemijo omenja le kot kritiko na račun demokratov in medijev, ki o tem poročajo, ter zatrjuje, da je po volitvah nihče več ne bo omenjal.

Trump zaostaja v anketah prav zaradi koronavirusa, s katerim se je tudi sam okužil, zato skuša volivce prestrašiti pred prihodnostjo z demokrati na oblasti in jim priskutiti Bidna z obtožbami o korupciji, socializmu, nasprotovanju policiji in podobnim.

Zaostanek skuša nadoknaditi z intenzivnim urnikom predvolilnih zborovanj. V soboto je v Pensilvaniji predvidel, da na volilno noč izid še ne bo znan in bo morda potrebno čakati več tednov. Pensilvanija lahko po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA šteje glasovnice po pošti še tri dni po volitvah.

Republikanci si zelo prizadevajo omejiti udeležbo na volitvah pošti in skrajšati dovoljen čas za štetje teh glasovnic, zato so vložili že več sto tožb.

V Teksasu so v soboto zvezno sodišče pozvali, naj razveljavi 100.000 glasovnic v demokratskem delu Houstona, ker je volilna komisija zaradi pandemije koronavirusa dovolila predčasno glasovanje kar iz avtomobilov.

Kljub zaostanku Trump pričakuje ponovitev leta 2016 in zmago. Izraža prepričanje, da bodo republikanci obdržali večino v senatu ter celo dobili nazaj večino v predstavniškem domu kongresa, ki so jo izgubili leta 2018. “Nastaja velik rdeči val. Vidi se z vseh strani in nič ga ne more ustaviti,” je dejal Trump. Rdeča je v ZDA barva republikancev.

Svoje podpornike še naprej poziva, naj gredo na volišča in tam nadzirajo volitve, čemur demokrati pravijo zastraševanje volivcev. V Teksasu so v soboto Trumpovi podporniki z osebnimi avtomobili izrinili avtobus z oznako Bidnove kampanje z avtoceste. V avtobusu je bilo le osebje kampanje.

Po ZDA je pred volitvami močno narasla prodaja orožja in številne analitike skrbi, da bo prišlo do nasilja, še posebej, če se bo ugotavljanje izida volitev res zavleklo.

Poleg predsedniške tekme poteka tudi močan boj za osvojitev senatne večine. Predstavniški dom zveznega kongresa bo po volitvah skoraj zagotovo ostal demokratski, glede na ankete pa se v senatu obeta tesna zmaga demokratov ali pa vsaj neodločen izid s po 50 senatorji za demokrate in republikance.

V tem primeru bo imel večino tisti, ki bo osvojil Belo hišo, saj odločilni glas prispeva podpredsednik ZDA. Glede na izkušnje z anketami iz leta 2016 pa lahko republikanci obdržijo svojo sedanjo večino 53:47.

Republikanci bodo demokratom odvzeli senatni sedež iz Alabame, morda tudi v Michiganu in Minnesoti. Vendar pa se demokratom obeta možnost odvzema republikanskih sedežev v Mainu, Arizoni, Koloradu, Severni Karolini, Iowi ter obeh sedežev v Georgii.

Število komentarjev: 1
  1. sinclair pravi

    Kaj vem zakaj ti tako je………Ali pač?
    https://www.youtube.com/watch?v=JRmlcEBAiIs
    Ena drobtinica o bidnu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen