Vatikanska afera Becciu: Direktorico družbe s sedežem v Ljubljani Cecilio Marogno izpustili iz milanskega zapora

0

Iz zapora v Milanu so danes pogojno izpustili italijansko podjetnico Cecilio Marogno, lastnico družbe Logsic s sedežem v Ljubljani, ki jo je italijanska policija prijela v povezavi z vatikansko finančno afero, v katero je vpleten tudi nekdanji kardinal Giovanni Angelo Becciu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odvetnik Marognove, Fabio Federico, je potrdil, da so jo izpustili iz zapora in dodal, da se pravni postopki v zvezi z izročitvijo njegove stranke v Vatikan še niso začeli.

39-letno Marognovo so v Milanu aretirali 13. oktobra na podlagi mednarodne tiralice, ki so jo izdali vatikanski tožilci. Ti Marognovi očitajo poneverbo pol milijona evrov.

Marognova je priznala, da je od Svetega sedeža oziroma kardinala Becciuja, ki ga je papež septembra odstavil s položaja namestnika državnega tajnika, prejela pol milijona evrov. Namesto za človekoljubne namene naj bi ga potrošila za luksuzne dobrine, med drugim za torbice, čevlje in parfume. Denar naj bi v več obrokih prejela na račun omenjenega podjetja v Sloveniji, ki pa naj bi bilo zgolj kulisa za nečedne posle.

Denar naj bi Marognova prejela tudi za obveščevalno delo, povezano z reševanjem ugrabljenih misijonarjev v Aziji in Afriki, vendar vatikanski preiskovalci opozarjajo, da obstaja dvom o pooblastilih za njeno obveščevalno dejavnost, poroča dpa.

Da lovke vatikanskega finančnega škandala segajo tudi v Slovenijo, je v javnost prišlo v začetku oktobra. To so razkrili v televizijski oddaji, kjer so pridobili več obremenilnih dokazov. Iz dokumentov naj bi bilo tudi razvidno, da sta Marogna in Becciu v zaupnem odnosu.

V pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera se je pred tedni Marogna, ki je diplomirala iz geopolitike in se predstavlja kot izvedenka za mednarodne teme, branila obtožb. Kot je trdila, je Svetemu sedežu pomagala pri diplomatskem posredovanju v severnoafriških državah in na Bližnjem vzhodu. Potrdila je, da je preko svojega podjetja s sedežem v Sloveniji prejela pol milijona evrov, ki naj bi šel za njen honorar, potovanja in svetovalne storitve.

Becciu je preiskovalcem dejal, da ga je Marogna ogoljufala. Eden najvplivnejših kardinalov je nepričakovano odstopil 24. septembra. Njegov odstop naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih katoliške cerkve.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen