V Italiji zaradi covida-19 podaljšali izredne razmere do konca januarja

0

Italijanska poslanska zbornica je danes potrdila vladni predlog, s katerim v državi podaljšujejo izredne razmere zaradi covida-19 do 31. januarja 2021. Opozicijske stranke sicer protestno niso glasovale, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada premierja Giuseppeja Conteja je izredne razmere razglasila 31. januarja za pol leta, potem ko so v državi potrdili prvi primer novega koronavirusa pri kitajskemu paru. Julija je izredne razmere podaljšala do 15. oktobra.

Z izrednimi razmerami italijanska vlada dobi potrebna pooblastila za sprejemanje posebnih ukrepov, mora pa ji to odobriti parlament. Številni ukrepi za zajezitev pandemije so vezani prav na ta pooblastila.

Minister za zdravje Roberto Speranza je v torek v parlamentu predstavil še nove načrte za zajezitev novega koronavirusa, med drugim z uvedbo obveznega nošenja mask na prostem. Ukrep je danes sprejela vlada in bo predvidoma začel veljati v prihodnjih urah.

Izjema bo veljala za otroke, mlajše od šest let, invalide in ljudi z zdravstvenimi težavami, pri katerih bi maske še poslabšale situacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej so bile maske obvezne predvsem v javnem prevozu in zaprtih prostorih, tudi v pisarnah. Zdaj bodo ta pravila zaostrili, tako da bodo maske obvezne vedno in povsod, razen v domačem stanovanju.

Prav tako bodo zaostrili nadzor nad izvajanjem teh zaščitnih ukrepov. Varnostni organi pa bodo skrbeli tudi, da ne bo prihajalo do zbiranja ljudi, pri tem pa bo pomagala tudi vojska.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen