Trump se v vojaški bolnišnici v Marylandu počuti zelo dobro, njegovi simptomi pa se izboljšujejo

0

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je od petka zvečer zaradi covida-19 na zdravljenju v vojaški bolnišnici Walter Reed v Marylandu, je zelo dobro, je pokonci in se sprehaja, njegovi simptomi pa se izboljšujejo, je danes povedal njegov zdravnik Sean Conley novinarjem pred bolnišnico.

“To jutro je predsednik zelo dobro,” je dejal Conley v prvi izjavi o predsednikovem zdravstvenem stanju po sprejemu v bolnišnico. Kot je pojasnil, zadnjih 24 ur Trump nima povišane telesne temperature, izboljšujejo pa se tudi njegov kašelj in zamašenost nosu. Saturacijo ima 96-odstotno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obkrožen z devetimi zdravniki, ki zdravijo Trumpa, je dodal, da je zdravniška ekipa “izredno zadovoljna z njegovim napredkom” in da njegovo zdravstveno stanje podrobno spremljajo.

Zdravniki so povedali, da Trump danes “ni priključen na kisik” in da nima težav z dihanjem ali hojo ter da dela. Conley sicer ni povedal, ali je predsednik morda prej potreboval pomoč pri dihanju, dejal je le, da danes kisika ne potrebuje.

Zdravniki so še povedali, da jim je Trump rekel, da se počuti tako dobro, da bi lahko odšel iz bolnišnice že danes. Ne morejo pa še povedati, kdaj ga bodo odpustili iz bolnišnice, saj je predvideno petdnevno zdravljenje z remdesivirjem, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Conley je dodal, da je on tisti, ki je iz previdnosti priporočil, da predsednika premestijo v bolnišnico. “Smo 72 ur po diagnozi, prvi teden covida-19 – predvsem od sedmega do 10 dneva – so najbolj kitični pri določitvi verjetnega poteka te bolezni,” je dodal. Britanski BBC ob tem izpostavlja, da je Trump pozitiven test na okužbo potrdil v petek zjutraj, kar je pred okoli 36 urami. 72 ur, ki jih je navedel zdravnik, bi pomenilo, da je za okužbo vedel že prej, a je niso objavili.

Glede prve dame Melanie Trump, ki so ji v petek prav tako potrdili okužbo s koronavirusom, pa so zdravniki povedali, da je dobro in da okreva doma.

Neimenovani vir, ki je po navedbah tujih tiskovnih agencij seznanjen s predsednikovim zdravstvenim stanjem, pa je novinarjem v Beli hiši povedal, da je bilo Trumpovo stanje v zadnjih 24 urah “zelo zaskrbljujoče” in da bo prihodnjih 48 ur kritičnih. “Še vedno nismo na jasni poti polnega okrevanja,” je dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen