Otrok je človek že pred rojstvom: Na Pohodu za življenje o pomenu življenja pred rojstvom

0

Pred začetkom Tedna za življenje, ki bo začel v nedeljo, je danes v Ljubljani potekal Pohod za življenje 2020, na katerem so predstavili deklaracijo za življenje. Zbralo se je približno 500 ljudi, ki so po besedah koordinatorke dogodka Urše Cankar Soares pokazali, da si v Sloveniji želimo boljše prihodnosti za nerojene otroke.

Glavna sporočila pohoda so bila, da vidijo prihodnost Slovenije v veselju in spoštovanju do življenja in da je treba imeti do mater in očetov, ki gredo skozi preizkušnjo smrti nerojenega otroka zaradi splava, odnos največjega sočutja, država pa jim mora vsestransko pomagati. Organizatorji ocenjujejo, da vsem pripada pravica do življenja in se zavzemajo za pravice nerojenih otrok.

Kot je za STA povedala Cankar Soaresova, so zbrani na Pohodu za življenje 2020 za pravice nerojenih otrok ter njihovih mater in očetov v stiskah poudarili, da je otrok človek že pred rojstvom. “Če je človek, ima človekove pravice in prva pravica je pravica do življenja,” je poudarila koordinatorka dogodka. Dodala je, da je bilo vzdušje kljub nekoliko manj prijaznemu vremenu lepo, in izrazila hvaležnost vsem, ki so prišli in dokazali, da je otrok človek že pred rojstvom.

Na pohodu so predstavili deklaracijo za življenje, v kateri se podpisniki zavzemajo za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. “Pravica do življenja je temeljna pravica, ki jo ščiti slovenska ustava, ne da bi razlikovala rojene in nerojene otroke,” med drugim piše v deklaraciji. Ustava sicer v 55. členu izrecno navaja, da je odločanje o rojstvih svojih otrok svobodno. Država pa, da zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

Dogodek v prestolnici so organizirali pred začetkom Tedna za življenje, ki se bo pod geslom Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost v okviru Katoliške cerkve v Sloveniji začel v nedeljo in bo potekal do 11. oktobra.

Geslo Tedna za življenje so v Cerkvi našli pri pokojnem nadškofu Alojziju Šuštarju, od rojstva katerega letos mineva 100 let. “To povabilo, da bi si bili dobri sopotniki, razumevamo tako, da bi cenili drug drugega in spoštovali življenje in človeško dostojanstvo vsakega; da bi se znali poslušati, prepoznavati resnične potrebe drugega, soočati različnost pogledov, se spoštovati v različnosti in iskati to, kar je skupno; da bi znali skrbeti za druge, še posebej za tiste med nami, ki so najbolj ranljivi, predvsem na začetku in na koncu zemeljske poti; da bi si znali priznati napake, se opravičiti, odpustiti, začeti znova. Se znova odpraviti skupaj na pot,” so ob tem zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen