Zlata Drava: Ob Dravski kolesarski poti oživljajo tradicijo izpiranja zlata

0

Partnerstvo za Dravsko kolesarsko pot skupaj z občino Starše dopoldne pripravlja kolesarjenje po trasi omenjene kolesarske poti, ob robu katerega bodo predstavili tudi “izpiranja zlata” v sklopu projekta Zlata Drava, ki ga izvajajo v Staršah. Osrednji program dogodka bo večji del dneva potekal v Zlatoličju.

Po besedah predsednika partnerstva Lea Kremžarja v sklopu projekta Zlata Drava obujajo zgodbe o zlatokopih, s katerim želijo prenesti na naslednje rodove to kulturnozgodovinsko izročilo o izpiranju zlata v Zlatoličju. V prihodnosti se tako obeta novo doživetje ob Dravi, ki bo obogatilo ponudbo ob kolesarski poti.

Mariborski kolesarski udeleženci dogodka se bodo zjutraj zbrali pred Hišo Stare trte na Lentu, ptujski pa na peš mostu. Z obeh smeri se bodo nato po trasi Dravske kolesarske poti podali proti Zlatoličju, kjer jih bo v športnem parku najprej pozdravil trenutni nadomestni župan Starš Marjan Malek.

Zatem bodo skupaj odkolesarili do kmetije Pal, kjer si bodo ogledali muzej starodobnikov in kmetijo, nato pa bodo lahko preskusili lokalno ponudbo dobrot. Ob povratku se bodo seznanili s projekti, ki so vezani na reko Dravo, nato bo potekala predstavitev izpiranja zlata, dogodek pa bodo zgodaj popoldne zaključili z zlatokopsko malico.

Zgodbe o najdbah zlata v dravskih naplavinah segajo v šesto stoletje pred našim štetjem. Zanimiv in tudi za današnje razmere presenetljiv je podatek, da je v letih 1907 in 1908 na Dravi zlato izpiralo okoli 200 izpiralcev.

Drava in njeni pritoki namreč izvirajo v Alpah, kjer so tudi primerna nahajališča mineralov, torej tudi zlata. V 20. stoletju je bilo nabrežje Drave izjemno bogato nahajališče za izpiranje zlata iz rečnih naplavin. Zaradi izgradnje akumulacij v Avstriji in Sloveniji in posledičnega zmanjševanja premeščanja sedimentov ter večtisočletnega izkopavanja, je v zadnjih letih izpiranje zlata skorajda izumrlo.

V Staršah s pomočjo evropskih sredstev poskušajo izpostaviti pomen reke Drave in obuditi zgodbe o zlatokopih. Tako so lani preko javnih pozivov Lokalne akcijske skupine Lastovica prijavili projekt Zlata Drava, v začetku leta pa so dobili odločbo o potrditvi projekta.

Med drugim načrtujejo postavitev košev in klopi ob kapelici v Zlatoličju, ureditev ceste do Drave, nabavo sodobne starinske opreme za izpiranje zlata, oblačil, obutve in delovnega materiala za udeležence, izvedbo delavnic o izpiranju zlata za strokovne, lokalne in poslovne udeležence.

Pri projektu ob občini sodeluje še tamkajšnje turistično društvo, Športno društvo Zlatoličje in podjetje Gradnje Starše. Skupna vrednost projekta je dobrih 40.000 evrov, občina bo prispevala skoraj 30.000 evrov, projekt pa nameravajo zaključiti sredi leta 2022.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen