V UKC Maribor potrdili nove okužbe med zaposlenimi in bolniki

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so minuli konec tedna zabeležili dodatne štiri okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih in še štiri pri bolnikih. Po dosedanjih ugotovitvah so se z virusom okužili izven bolnišnice, je danes povedal direktor Vojko Flis.

“Zaradi tega je dodatno 19 zaposlenih v karanteni,” je v današnji izjavi za medije povedal Flis.

Med zaposlenimi so okužbe odkrili pri dveh zdravnikih in dveh delavcih v zdravstveni negi s klinike za interno medicino, kjer so pred dvema tednoma zabeležili prve okužbe s koronavirusom med zaposlenimi v UKC Maribor. Eden od novo odkritih okuženih zdravnikov je delal v UKC Maribor kot gostujoči zdravnik, izvorno pa prihaja iz druge ustanove.

Bolnike s covidom-19 so s testiranji ugotovili na različnih oddelkih. Po Flisovih besedah sta bila dva okužena bolnika na oddelku za nefrologijo in eden na oddelku za pljučne bolezni. Ena bolnica pa je bila z okužbo z novim koronavirusom v porodnišnici, a je bila že odpuščena iz bolnišnice, je povedal direktor.

Kljub velikemu izpadu kadra, večinoma zaradi odrejenih karanten, ostali zdravstveni programi v tem kliničnem centru tečejo naprej. “Vsi oddelki še vedno delajo. Ponovno smo se morali reorganizirati. Delo je seveda nekoliko ovirano, a vendarle ustanova mora delovati naprej,” je dejal Flis in poudaril, da dosegajo v povprečju okoli 98 odstotkov programa. “Kar pomeni, da se trudimo, da bi tudi vse ostale bolnike obravnavali enako, ne glede na bolnike s covidom-19,” je dodal.

Izvor okužb z novim koronavirusom je po dosedanjih ugotovitvah izven bolnišnice. “Glede na to, da se pojavljajo posamezna žarišča v regiji, prihajajo zaposleni in bolniki v t. i. bele cone brez znakov bolezni in dokler se neki znaki bolezni ne pokažejo, tega ni mogoče odkriti,” je pojasnil Flis.

Da bi morebitne okužbe čim prej ugotovili, stalno izvajajo testiranja. “V ponedeljek smo opravili več kot sto testov med zaposlenimi in bolniki in še vedno testiramo ves čas,” je povedal direktor.

V UKC Maribor se trenutno na oddelku za bolnike s covidom-19 zdravi 22 ljudi, še trije pa so v enoti za intenzivno terapijo. Na voljo imajo še tri postelje na “navadnem” oddelku in še tri v intenzivni negi. Po Flisovih besedah pa lahko zagotovijo še vsaj 20 mest, kar pomeni, da zaenkrat obvladujejo položaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen