V hrvaški Istri in na Kvarnerju za eno uro protestno zaprli gostinske lokale

0

Na težke razmere zaradi epidemije covida-19 je danes opozorilo okoli 400 gostincev v hrvaški Istri in na Kvarnerju, ki so ob 11.55 za eno uro zaprli svoje gostinske lokale. Med drugim so opozorili, da je zaradi zmanjšanega obsega dela v gostinstvu med epidemijo ogroženih 20.000 delovnih mest.

S protestom s simboličnim imenom Pet do dvanajstih so gostinci od države med drugim zahtevali znižanje DDV za hrano in pijačo s 25 na 13 ali 10 odstotkov ter podporo države pri posojilih za likvidnost in investicije.

Združenje gostincev Istre in Kvarnerja je v današnjem sporočilu za javnost pojasnilo, da so v raziskavi, ki so jo opravili med približno 500 gostinci na različnih koncih Hrvaške, ugotovili, da se je pri 60 odstotkih vprašanih med epidemijo poslovanje skrčilo za več kot polovico v primerjavi z enakim obdobjem lani. Skoraj 40 odstotkov jih v obstoječih pogojih ne bo uspelo zdržati do naslednje turistične sezone.

Kot so dodali, je 80 odstotkov vprašanih potrdilo, da so morali odpuščati delavce; gostinstvu grozi zaprtje do 20.000 delovnih mest. Z današnjim protestom so želeli odgovornim državnim institucijam sporočiti, da brez dodatnih ukrepov gostinci in še nekateri podjetniki, kot so turistične agencije, lepotni saloni in občasni potniški prevozniki, ne bodo uspeli ohraniti zaposlitev.

Zahvalili so se številnim lokalnim samoupravam, ki so, kot so dejali, s konkretnimi ukrepi pokazali več razumevanja za njihove težave kot država. Med drugim jim marsikje ni bilo treba plačati najemnin ali lokalnih davkov, brezplačno so lahko postavili več miz na svojih terasah in podobno, so še zapisali.

Hrvaški mediji so sicer poročali, da gostinci v času protesta niso fizično zaprli svojih lokalov, niti niso preganjali gostov, ki so se nahajali pri njih. Med protestno uro zgolj niso opravljali svojih storitev, tako da ni bilo možno naročiti pijače ali hrane oz. plačati računa, je poročal hrvaški radio.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen