Slovenca sta svetovna kolesarska velesila: Roglič in Pogačar prvi in drugi v boju za rumeno majico

1

Ubežnik, Kolumbijec Daniel Martinez (EF Pro Cycling), je zmagovalec zahtevne 13. etape dirke po Franciji, boj za rumeno majico pa je potekal več minut zadaj. V njem sta znova najbolje kolesarila Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki sta strla tekmece in zdaj zasedata prvo in drugo mesto v boju za rumeno majico.

V cilj sta sicer prišla šest minut in pet sekund za zmagovalcem etape, a pomembnejši so bili zaostanki do ostalih favoritov. Roglič je v skupnem seštevku še povišal prednost in ima sedaj 44 sekund prednosti pred svojim mlajšim rojakom, s katerim sta napadla dobra dva kilometra pred ciljem in se počasi, a zanesljivo odpeljala ostalim kolesarjem.

“Zadnji vzpon sem odpeljal prvič, je lep, a strm. Ko sem ga videl od spodaj, se mi je zdelo ‘uf’, potem pa še ta ozka cesta. Zahtevno je bilo priti do vrha,” je zadnji klanec za organizatorja Toura dejal Roglič, ki je bil seveda zadovoljen, da je pridobil nove sekunde v primerjavi s tekmeci.

“Bilo je lepo, zares dober dober in zelo sem vesel. Definitivno sem zadovoljen tudi z razliko. Saj vedno, ko lahko pridobiš sekunde, pravzaprav vsako sekundo, je to dobro in prednost zame,” je še dejal 30-letni Kisovčan, ki znova ni pozabil pohvaliti svojih moštvenih kolegov v nizozemskem moštvu, ki so opravili ogromno dela v etapi.

Nizozemci so sicer na začetku etape od Chatel-Guyona do ugaslega vulkana Puy Mary oziroma prelaza Peyrol najprej nadzorovali prednost ubežnikov, nato pa jim je dovolila pobeg in boj za etapno zmago, s čimer so se izognili kaosu v boju za bonifikacijske sekunde na predzadnjem in zadnjem, ciljnem vzponu.

Kolesarji so si pred etapo, v kateri so morali premagati kar 4400 višinskih metrov, označili predvsem zadnjih 15 kilometrov poganjanja pedal po Centralnem masivu. Prelaz Neronne in Peyrol sta namreč zelo strma, posebej v zadnjih nekaj kilometrih, zaradi česar so bili napadi favoritov pričakovani.

Pred zaključkom etape je večino časa ritem narekovala ekipa Jumbo-Visme, nato pa je čelo skupine favoritov prevzelo moštvo Ineos Grenadiers, ki je narekovalo močan tempo, zaradi katerega sta popustila načeti Francoz Guillaume Martin (Cofidis) in njegov načeti rojak Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), ki sta v skupnem seštevku izgubila tretje in četrto mesto ter zdrsnila iz prve deseterice.

Skupina se je na vzponu na Neronne močno razredčila, v ospredju pa sta bila ves čas Roglič in Pogačar tudi na zadnjem vzponu. Na najbolj strmem delu tega je najprej mlajši Slovenec prvi napadel, sledil pa je protinapad nekdanjega smučarskega skakalca.

Slovenca sta se počasi odpeljala ostalim in na cilj na prelazu Peyrol prišla 13 sekund pred Avstralcem Richiejem Portom in Špancem Mikelom Lando. Lanski zmagovalec Kolumbijec Egan Bernal je zaostal 38 sekund in v skupni razvrstitvi zaostaja 59 sekund. S tem pa je belo majico najboljšega mladega kolesarja prevzel Pogačar.

Na Touru sta sicer danes potekali dve dirki v enem. Za etapno zmago in bonifikacijske sekunde so se udarili ubežniki. Skupina 17 kolesarjev si je pred glavnino nabrala tudi slabih 12 minut prednosti.

V zadnjem delu etape je prvi napadel Američan Powless, sledil pa mu je Schachmann, ki se je nato odpeljal Američanu. Kasneje pa sta se mu priključila še Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in Martinez, ki sta na koncu obračunala za etapno zmago, močnejši pa je bil Kolumbijec.

“Zelo sem zadovoljen, obožujem gorske etape, tako v Alpah kot tudi tukaj. Menim, da sem opravil zares dobro delo. Vesel sem, da sem zadržal dobro formo iz Dauphineja,” je dejal Martinez, zmagovalec zadnje pripravljalne dirke pred Tourom. Toda padec ga je morda stal boja z najboljšimi v skupnem seštevku.

“Za mano je zahteven Tour, saj po padcu nikakor nisem mogel priti v pravo formo. Toda vsak dan se počutim bolje, tudi psihološko. Dobiti etapo je res izjemno. Nekje pet kilometrov do cilja sem menil, da imam priložnost, da se spopadem za etapno zmago. Pri teh stvareh sicer nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Ampak imel sem še dovolj moči, da sem premagal Kämno,” je še dejal Kolumbijec.

Danes je znova prišlo do neljubega dogodka, saj je zaradi padca odstopil Nizozemec Bauke Mollema (Trek-Segafredo). V istem padcu sta bila vpletena tudi Bardet in Kolumbijec Nairo Quintana (Arkea Samsic). Težje je bilo v nadaljevanju etape nato Bardetu, ki je zdrsnil na 11. mesto, medtem ko je Quintana ostal peti, a povišal zaostanek za Rogličem.

V soboto bo na sporedu 14. etapa, ki bo kolesarje vodila od Clermont-Ferranda do Lyona (194 km). V njej pa kljub razgibanem terenu ni pričakovati premikov med favoriti v boju za rumeno in belo majico, ki sta sedaj na prsih obeh slovenskih zvezdnikov.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Ampak javni dolg sunkovito narašča.
    zig
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen