Premier Janša za ORF: Vedno izhajamo iz tega, kar je dobro za naše državljane, ki so nas izvolili!

7

Premier Janez Janša je v pogovoru za avstrijsko televizijo ORF dejal, da se Slovenija ne namerava zavezati fiksnim povezavam, kot je npr. višegrajska skupina (Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška). Izpostavil je tudi pomen sodelovanja med sosednimi državami, kritikom iz tujine pa predlagal, naj se naučijo slovensko.

“Ne občutimo potrebe, da bi dejali, da bomo znotraj EU vedno podpirali katero od držav ali skupino držav. Vedno izhajamo iz tega, kar je dobro za naše državljane, ki so nas izvolili,” je dejal v pogovoru, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Ta dodaja, da se je Janša, ki mu kritiki pripisujejo bližino s spornim madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, na vrhu EU usklajeval s predstavniki višegrajske skupine in izražal dvom v pogojevanje črpanja sredstev EU s spoštovanjem vladavine prava. Janša tako kot Orban zavzema trdo stališče do migracijskega vprašanja, vendar za razliko od madžarske vlade slovenska vlada sodeluje pri ad hoc pobudi več evropskih držav za sprejem otrok iz migrantskega centra na grškem otoku Lezbos Moria, čeprav v skromnem obsegu za štiri otroke, navaja APA.

Minuli torek je Janša v Ljubljani gostil avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, s katerim sta bila enotna v številnih političnih vprašanjih. Tudi kar zadeva sodelovanje z drugimi državami znotraj EU, se zdi, da imata Kurz in Janša, ki sta se po srečanju skupaj odpravila plezat v gore, podobno filozofijo, še navaja APA.

Janša je v pogovoru za ORF poudaril pomen dobrososedskih odnosov, ki so se izkazali tudi v času pandemije covida-19. “V izrednih časih natančno vemo, na koga se lahko zanesemo.” Med krizo je bila Evropa “kot bi bila v srednjem veku,” je dejal o blokadah in zapiranju meja, in dodal, da je bilo zato najprej potrebno dvostransko sodelovanje s sosedi.

Kritike načrtovanega zakona o medijih, s katerim naj bi javna RTV Slovenija izgubila prihodke, je Janša zavrnil in dejal, da gre za “minimalno prerazporeditev” v korist regionalnih medijev, ker ti zaradi močne centralizacije v Sloveniji “propadajo”.

Hkrati je premier ponovil kritike svojih političnih nasprotnikov. Ti bi se “skrili” tudi za Evropsko unijo, samo da bi lahko ohranili svoj “monopolni položaj” še iz časov komunizma. In ker v Evropi praktično nihče ne zna slovensko, gre za “boj za interpretacijo”, je dejal v pogovoru z dopisnikom ORF Christianom Wehrschützom.

“Vedno pravim: Kdor želi ocenjevati notranjepolitične razmere v Sloveniji, naj pride v Slovenijo in se nauči slovenščine ali pa vsaj najde ustrezne sogovornike,” je še dejal premier v pogovoru, ki je potekal v slovenščini.

Št. komentarjev: 7
 1. Anton Domžalski pravi

  Po Janševem mnenju,torej nekdo,ki ne zna slovenščine ni kompetenten za ocenjevanje notranje političnih razmer v Sloveniji. Zanimivo! On pa je vedno poln strokovnih ocen na tem področju in to za države, katerih jezik mu je popolnoma neznan!

 2. raft pravi

  Bravo Janša. Ponosen sem, da ste moj predsednik vlade.
  Ti idiot, ki se predstavljaš kot Anton Domžalski pa se spelji v svojo Šumadijo, da se ti ne zgodi ta hitra streznitev!!!

 3. Re gornjim pravi

  Bravo, on vedno misli na nas, najprej pa na sebe

  1. raft pravi

   Repetaš, ko voziš v svojem avtu svojo družino misliš samo na svojo družino, za sebe se ti pa fučka?

   1. Re gornjemu pravi

    Ne sprenevedaj se, dobro veš, kaj sem imel v mislih

 4. Tilen pravi

  Dobro je povedal. Samo volivci so merodajni sodnik političnih odločitev, na pa Soroševi mediji!

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Volici so itak nategnjeni. Sebastian Kurz, pa ne spoštuje voljo volilcev. Večina avstrijcev je bila proti podpisu čez Atlantskega trgovinskega sporazuma. Kurz se je voljo ljudi podelal.
  Vi pa še kar verjamete politikom
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen