Javni holding Maribor tudi uradno ustanovljen, a Arsenovičev “SOZD” bo finančno in kadrovsko nevzdržen!

4

Javni holding Maribor (JHMB) je bil danes vpisan v sodni register in s tem tudi uradno ustanovljen. Edina družbenica je Mestna občina Maribor. “Po ustanovitvi bomo, kot smo že napovedali, v skladu z zastavljenim planom nadaljevali z vsemi aktivnostmi, usmerjenimi v skupno delovanje mariborskih javnih podjetij,” so sporočili z občine.

PREBERITE ŠE TO: Arsenoviču pri ustanovitvi mariborskega holdinga asistira Janković in prvi rezultati so že tu: padli direktor Burnač in ogroženi številni delavci v mariborskih javnih podjetjih!

Sedež nove družbe je v poslovni zgradbi na Zagrebški cesti 30 v Mariboru, kjer je tudi sedež komunalnega podjetja Nigrad.

Pod okriljem JHMB se združujejo javna podjetja Energetika, Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad, Pogrebno podjetje in Snaga, ki skupaj zaposlujejo več kot tisoč ljudi. Od tega jih bo v prvi fazi prešlo na holding 87.

Na holding bodo prenesene predvsem skupne službe (nabava, računovodstvo, finance, pravno-kadrovske zadeve, marketing, komuniciranje), medtem ko bodo izvedbene dejavnosti ostale v matičnih podjetjih. “Slednja se bodo tako še bolj usmerila v operativno izvajanje gospodarskih javnih služb in si prizadevala za izboljševanje kakovosti svojih storitev, JHMB pa jim bo zagotavljal optimalno administrativno in strokovno podporo,” napovedujejo na občini.

Ponovili so, da bodo pri prenosu zaposlenih uporabljena določila zakona o delovnih razmerjih, v postopek pa bodo vključeni tudi sindikati posameznih podjetij in svet delavcev JHMB. “Tako bodo delavci po prenosu najmanj eno leto ohranili dosedanje pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, priznana jim bo tudi kontinuiteta zaposlitve. Prizadevali si bomo, da po uradni ustanovitvi JHMB vse nadaljnje aktivnosti vodimo v dobro tako zaposlenih kot uporabnikov storitev posameznih podjetij,” so navedli.

Kot je na novinarski konferenci prejšnji teden spomnil župan Saša Arsenovič, je bila ustanovitev holdinga njegova predvolilna obljuba in zaveza, ki za vse sodelujoče pomeni veliko dela, predvsem pa izziv. “Stoodstotno se zavedam in verjamem v to, da brez tega koraka ne bi bilo takšnega razvoja, kot ga meščani od naših javnih podjetij pričakujejo,” je dejal in dodal, da je končni cilji sinergija znanja.

Ob tem je poudaril, da povezovanje ne pomeni nižje cene položnic, saj so že sedanje kljub težki nalogi dviga cen komunalnih storitev, česar prejšnje oblasti v zadnjem desetletju niso naredile, primerljive z drugimi v državi. Zato je zelo verjetno, da se bodo cene položnic Mariborčanom kmalu še povečale.

Gre predvsem za to, da bomo lahko naša javna podjetja iz prihrankov razvijali, je povedal župan, ki se zaveda, da bodo pravi učinki vidni šele po izteku njegovega prvega mandata.

Št. komentarjev: 4
 1. Nataša Valant pravi

  No. . . . . kako črpati denar meščanov vidi na primeru Ljubljane.
  Zakaj ne bi še on poizkusil?

  1. Dejstvo pravi

   V tem je ravno vsa fora…

 2. zdenka pravi

  Vsega česar se loti Arsenovič je obsojeno na propad, saj tip nima ne znanja, ne občutka ne za vodenje občine, ne za dobrobit občanov.

 3. Bogdan Kranjc pravi

  Ali v Ljubljani in Mariboru ni nobenega domačina da bi narod izbrav Slovenca za župa ne pa jugoslovenca.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen