Arsenoviču pri ustanovitvi mariborskega holdinga asistira Janković in prvi rezultati so že tu: padli direktor Burnač in ogroženi številni delavci v mariborskih javnih podjetjih!

6

Spomnimo: mag. Danilo Burnač je Mariborski vodovod, to uspešno mariborsko javno podjetje zelo učinkovito vodil dobro desetletje. Zaradi “razhajanj” (beri: diplomatski izraz za “brco v rit”) mnenj z vodstvom mestne občine kot glavnim lastnikom (beri: z županom Sašo Arsenovičem) so z Burnačem namreč z 22. julijem prekinili pogodbo. Nadzorni svet podjetja je že dan zatem objavil razpis za izbiro novega direktorja.

Mariborski župan Saša Arsenovič je pojasnjeval, da so imeli z Burnačem različne poglede na nadaljnji razvoj podjetja in tudi glede strategije nastajajočega javnega holdinga, ki bo povezal več mestnih javnih podjetij. Da med občino in direktorjem ni bilo več zaupanja, se je pokazalo že na nedavni skupščini, ko Burnaču niso podelili razrešnice. Burnač se seveda ni strinjal, da bi Mariborski vodovod postal krava molznica in da bi pokrival izgube drugih mariborskih javnih podjetij, ki bodo združeni v famozni holding po vzoru holdinga MOL.

Zoran Janković je v Maribor sicer osebno prišel inštruirat Arsenovića, kako naj se holding ustanovi in kasneje upravlja. Arsenovič ima namreč velike težave pri ustanavljanju holdinga, saj dejansko ne razume (javnega) gospodarstva.

Projekt holdinga javnih podjetij, ki je tudi finančno in kadrovsko vzdržen, mora izpolnjevati vsaj osnovne zahteve in pogoje:

 • Reorganizacija je smiselna edino, če prinese dvig kvalitete in znižanje cen za uporabnike. Ne eno ne drugo v nobenem občinskem dokumentu ni strokovno dokazano. Še več. Za holding, ki bo skupno zaposloval več kot 1000 delavcev, občina kot največji lastnik, ni pripravila niti običajnega poslovnega načrta, ki si ga izdela vsak podjetnik, preden začne uresničevati svojo podjetniško idejo. Da o strateškem dolgoročnem razvojnem načrtu sploh ne govorimo!
 • Arsenovič se obnaša, kot da je MOM edina lastnica javnih komunalnih podjetij. Resnica je povsem drugačna. Solastnice podjetij, ki so bodo povezovala v holding, so tudi okoliške občine, ki v procesu reorganizacije nimajo prav nobene besede, kljub temu, da so deleži v javnih podjetjih lastnina teh občin. To, da se pričakuje, da bodo za to premoženje župani skrbeli kot dobri gospodarji, pa je že druga zgodba.
 • Pomembno je tudi, da imajo obstoječa javna podjetja koncesijo za izvajanje gospodarskih javnih služb v mnogih drugih občinah. Če si bo mariborska občina prisvojila holding, bodo okoliške občine slej ko prej poiskale druge izvajalce. Kar bo vplivalo na zmanjšanje obsega dela trenutnih javnih podjetij, ki ga bo prevzel nekdo drug. Mogoče pa je to cilj te občinske garniture.
 • V civiliziranih družbah so delavci največje bogastvo podjetja. V primeru holdinga pa se kaže, da je Arsenoviču kaj malo mar za zaposlene. Mnogi od teh so v matičnih podjetjih bodočega holdinga zaposleni že celo delovno dobo. S prerazporeditvijo na holding pa jim grozi, da bodo izgubili vse dosedanje pravice, ki izhajajo iz panožnih in podjetniških kolektivnih pogodb. Pred ustanovitvijo holdinga bi bil potreben resen in zavezujoč dogovor med zaposlenimi in lastniki podjetij (vsemi lastniki oz. solastniki, ne samo MOM).

Ustanovitev “Arsenovičevega” holdinga v Mariboru je vsekakor premalo domišljena in dodelana, skratka neprofesionalna. Na eni strani bo prinesla peščici izbrancev dobro plačano delovno mesto, na drugi strani pa bodo ogrožene pravice velikemu številu običajnih delavcev. Ne glede na to, da se Arsenovič s holdingom ukvarja že 2 leti, je do sedaj uspel tam zaposliti eno tajnico s fikusom, kar kaže, da se je Arsenović s svojim holdingom povsem izgubil, čeprav mu pri tem asistira njegov veliki vzornik “Zoki”.

Dolgoletni in zelo uspešni direktor Mariborskega vodovoda mag. Danilo Burnač, ki je opozarjal ravno na tveganja okrog ekonomsko socialnega položaja zaposlenih in njihove pravne varnosti, transparentnosti ter učinkovitosti poslovanja in soudeležbe okoliških občin v procesih reorganizacije, je tako že bil prva žrtev Arso-Zoki naveze. Mariborski vodovod je sicer v času vodenja Burnača dobil številna stanovska, tudi najvišja državna priznanja. Vendar je Burnač očitno bil preveč moteč element in edini, ki je argumentirano opozarjal na slabosti bodočega holdinga, ki očitno stoji na zelo trhlih temeljih.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 6
 1. raft pravi

  Pretučen Srbin iz Austrije: ‘Prebili su me jer imam istetovirani pravoslavni križ i grb Zvezde
  ——————
  Zelo vzgojno in učinkovito. Srbi pokajte. Glumite, kradite in se delajte pametne v Srbiji!!!

 2. Ekman pravi

  Dva Srbina ki harata po dveh največjih slovenskih mestih – ker to Slovenci pač dopuščamo…

 3. jaka pravi

  Takega ste si izvolili, sedaj pa ga imejte, glejte in plačujte!

 4. Miha pravi

  Arsenovič je enostavno glup, to je vse. Pokvarjen pa že postaja – to ga pa bo naučil saraorški šerif.

 5. Hit pravi

  Arsen ne obvlada.

 6. Pero pravi

  Pa kako lahko od 5-razrednega tenis trenerja pričakujete da bo kompetentno vodil 2 največje slovensko mesto??? Kako???

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen