Glavaš: Načrtovane investicije v Slovensko vojsko so potrebne za njen obstoj!

0

Vlaganje v vojsko, ki je predvideno v zakonu o investicijah v Slovenski vojski (SV), je potrebno za njen obstoj, je v izjavi za medije povedal načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš. Kot je poudaril, je bilo v zadnjih 10 letih investicij v SV izjemno malo, zaradi česar so zahteve iz dneva v dan večje, tako doma kot v tujini.

Predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko predvideva 780 milijonov evrov investicij v vojsko v prihodnjih šestih letih. V skladu s predlogom so investicije razdeljene na sedem skupin. Ena od teh predvideva nabavo dveh helikopterjev in transportnega letala, druga nabavo oklepnih vozil 8X8 in 4X4, tretja nabavo informacijske tehnologije, vezane na hibridno delovanje. Prav tako namerava vojska obsežneje kot doslej investirati v osebno opremo vojakov ter v protioklepna sredstva.

Glavaš je v izjavi za medije po današnjem srečanju s predstavniki medijev poudaril, da vojska ta sredstva potrebuje za izvajanje nalog, ki jih mora opravljati skladno z zakonom in ustavo, pa tudi v skladu z zavezami do zavezništva. “Če želimo izpolnjevati vse te zaveze, prvenstveno za obrambo države in seveda tudi v zavezništvu, so te investicije potrebne,” je poudaril. Po njegovih besedah niti predvidena sredstva ne bodo zadoščala, saj gre za investicije, s katerimi bi morala vojska že razpolagati.

Glavaš je izpostavil tudi pomen sprejetja predloga novele zakona o obrambi, ki naj bi izboljšala položaj vojakov po 45. letu, ko jim v skladu z dosedanjo zakonodajo preneha vojaška dolžnost. S spremembo bi omogočili prezaposlitev nekaterih vojakov po tej starosti. Ena od možnosti je, da se v SV zaposlijo kot specialisti, prav tako bi lahko skrbeli za varovanje objektov v SV ali pa se zaposlili v katerem od drugih ministrstev.

Vojak po dopolnjenem 45. letu bi ob razporeditvi na ministrstvo ali v drug državni organ obdržal število doseženih plačnih razredov. Če bi po razporeditvi prejemal nižjo plačo, pa bi mu ministrstvo pokrilo razliko.

Se pa v SV zavedajo tudi potrebe po pridobivanju kadra. Ukrepov, s katerimi skušajo prepričati mlade k pridružitvi SV, je več. V pripravi pa je tudi nov koncept, po katerem bi postopek zaposlitve trajal bistveno manj kot doslej, teden ali dva. Prav tako načrtujejo vojaški modul, ki bi bil del programa nekaterih slovenskih fakultet.

Glavaš je ob tem izrazil nasprotovanje, da bi bile varde del obrambno-varnostnega sistema, saj pravila službe jasno opredeljujejo vojsko, usposabljanje in njen zaveze. “Vardam ne vidim mesta v Slovenski vojski,” je pripomnil. Prav tako je ponovil, da ni naklonjen uvedbi naborništva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen