Borrell: Prisega Lukašenka brez vsakršne demokratične legitimnosti

0

Prisega Aleksandra Lukašenka za nov mandat na položaju beloruskega predsednika je brez vsakršne demokratične legitimnosti, je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ponovil je stališče EU, da niso bile volitve 9. avgusta niti svobodne niti pravične, unija pa ne priznava prirejenih rezultatov.

Beloruski predsednik se je na trditve iz Bruslja odzval s posmehom. “Nikogar nismo prosili, naj prizna ali ne prizna naših volitev, da prizna ali ne prizna legitimnost vnovične izvolitve predsednika,” je v odzivu po poročanju nemške tiskovne agencija dpa dejal Lukašensko.

Lukašensko se je odzval na srečanju s kitajskim veleposlanikom Cui Qimingom. Dejal je tudi, da je bila njegova slovesna zaprisega v skladu z belorusko ustavo.

Dolgoletni voditelj Belorusije Lukašenko je namreč v sredo na slovesnosti, ki ni bila vnaprej napovedana, v Minsku prisegel za šesti mandat. Po navedbah volilne komisije je Lukašenko prejel več kot 80 odstotkov odstotkov glasov, opozicija pa trdi, da so bile volitve prirejene.

“Ta ‘prisega’ neposredno nasprotuje volji velikega dela beloruskih prebivalcev, kar je bilo izraženo v številnih in mirnih protestih brez primere, ki potekajo vse od volitev, ter služi le nadaljnji poglobitvi politične krize v Belorusiji,” je pred tem sporočil Borrell.

Stališče Evropske unije je po njegovih besedah jasno: beloruski državljani si zaslužijo pravico, da jih predstavljajo tisti, ki jih bodo svobodno izbrali prek novih, vključujočih, transparentnih in verodostojnih volitev.

Izpostavil je pogum beloruskih prebivalcev, ki kljub nasilni represiji oblasti nadaljujejo z mirnimi protesti za demokracijo in svoje temeljne pravice, ter izrazil solidarnost EU in podporo njihovi demokratični pravici do izvolitve predsednika na svobodnih in poštenih volitvah pod nadzorom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Od beloruskih oblasti EU pričakuje, da se bodo nemudoma vzdržale nadaljnje represije in nasilja nad ljudmi ter brezpogojno izpustile vse priprte, vključno s političnimi zaporniki. Unija ostaja prepričana, da edino pot naprej predstavlja vključujoč nacionalni dialog in pozitiven odziv na zahteve po novih volitvah. “V luči trenutne situacije EU preučuje svoje odnose z Belorusijo,” je še zapisal Borrell.

V EU zaradi blokade Cipra sicer še vedno ni soglasja o sankcijah proti odgovornim za volilne goljufije in nasilje v Belorusiji. Politično rešitev bodo poskušali poiskati voditelji EU na vrhu, ki je bil s konca tega tedna preložen na naslednjega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen