Avstrija zaradi porasta okužb zaostruje preventivne ukrepe; poslej v vseh trgovinah in javnih poslopjih obvezne zaščitne maske!

0

Avstrija v prizadevanjih za zajezitev vnovičnega porasta števila okužb z novim koronavirusom s širšo obveznostjo nošenja zaščitnih mask in omejitvami glede udeležbe na dogodkih zaostruje preventivne ukrepe. Ti bi lahko v obliki, kakršna bo v veljavi od ponedeljka, veljali daljše obdobje, je napovedal kancler Sebastian Kurz.

S ponedeljkom bodo v vseh trgovinah in javnih poslopjih obvezne zaščitne maske. Te je bilo sicer že doslej treba nositi v večjih supermarketih in na javnem prevozu.

V gostinstvu bodo maske obvezne za tiste, ki bodo stregli goste, strežba pa bo mogoče le za stranke, ki bodo sedele za mizami. V šolah bodo maske obvezne izven učilnic, kar že od začetka leta velja na Dunaju.

Število udeležencev na dogodkih z določenim sedežnim redom bo po novem omejeno na 1500 v notranjih prostorih in na 3000 v zunanjih prostorih. Dogodki brez določenih sedežev bodo v notranjih prostorih omejeni na 50 ljudi, v zunanjih pa na 100, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija se sooča z najvišjimi številom novih okužb, odkar je bila država pomladi v karanteni. Samo v sredo so v državi potrdili 654 novih primerov. “Spet postaja resno. Številke v zadnjih tednih nenehno naraščajo,” je na novinarski konferenci dejal Kurz.

Če bodo številke naraščale še naprej, bi lahko država uvedla tudi dodatne ukrepe, si pa bo vlada prizadevala izogniti vnovičnem zapiranju države, je dejal Kurz. V vsakem primeru je po njegovih besedah treba računati, da bodo ukrepi, kakršni začnejo veljati s ponedeljkom, veljali daljše časovno obdobje. Ljudi bodo spremljali celotno zimo in morebiti še dlje, je menil Kurz.

Avstrija, ki šteje skoraj devet milijonov prebivalcev, je doslej zabeležila 31.897 potrjenih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 750 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen