Z Bidnovim govorom se končuje prva virtualna demokratska nacionalna konvencija v zgodovini ZDA

0

Z govorom demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna se nocoj po lokalnem oziroma v petek zjutraj po srednjeevropskem času končuje prva virtualna demokratska nacionalna konvencija v zgodovini ZDA. Konvencija poteka na daljavo zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19.

Delegati demokratske stranke iz 50 ameriških zveznih držav in sedmih teritorijev so Bidna v torek potrdili kot kandidata stranke na predsedniških volitvah 3. novembra proti republikancu Donaldu Trumpu.

Konvencija je tehnično potekala iz Milwaukeeja, dejansko pa iz raznih delov ZDA preko interneta. Televizije so tako kot vedno prenašale zadnji dve uri dogajanj z najpomembnejšimi govori in sklepi, gledanost pa je ob upoštevanju prenosov preko interneta podobna ali celo večja kot leta 2016.

Demokrati so skušali na konvenciji ameriškim volivcem pokazati, da obstaja boljša alternativa Trumpu, ki so ga kritizirali tako glede notranje kot zunanje politike, predvsem pa zaradi njegovega odgovora na pandemijo, ki je v ZDA zahtevala največ smrtnih žrtev.

Trdili so, da bo Biden po štirih letih Trumpovih delitev poenotil državo in zaradi tega predstavili govore številnih republikancev, kot sta nekdanji guverner Ohia John Kasich in nekdanji državni sekretar Colin Powell.

To je sprožilo nekaj negodovanja na demokratski levici, ki napoveduje povolilni pritisk na Bidna za progresivno agendo, čeprav pa se za razliko od leta 2016 ta levica vsaj glede na izjave vodilnih kot je senator Bernie Sanders zaveda, da je potrebno najprej zmagati.

Republikanci imajo svojo konvencijo prihodnji teden. Tudi ta bo virtualna kljub prizadevanjem predsednika Trumpa, da bi vsaj zadnji del, ko bo z govorom sprejel nominacij, potekal v živo.

Najprej se je sprl z državnimi uradniki Severne Karoline, ki mu niso hoteli jamčiti, da bo lahko dvorano v Charlottu napolnil s svojimi privrženci in je ta del konvencije premaknil v Jacksonville na Floridi.

Ko so začeli na Floridi primeri covida-19 naraščati, so mu gostoljubje odpovedali tudi tam in Trump naj bi imel sedaj svoj govor kar v Beli hiši. Trump je v času demokratske konvencije prekinil tradicijo in je imel svoje nastope po ZDA, demokrati pa mu vračajo uslugo s kongresnimi zaslišanji o domnevnem sabotiranju pošte pred volitvami, ki bodo letos zaradi pandemije potekale po pošti v večjem obsegu kot običajno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen