Vox populi (avgust 2020): SDS še povečala vodstvo (23,2%), SD druga (13,9%), vsi ostali pod 10%, Desus strmoglavila

2

Največja vladna stranka SDS je v avgustovskem merjenju politične priljubljenosti na anketi Vox populi še povečala prednost na 23,2%. Socialni demokrati so se očitno utrdili na drugem mestu s 13,9% podporo, na tretjem mestu pa je LMŠ, ki je avgusta zabeležila najslabši rezultat v letošnjem letu – 9,4 odstotka. Sledijo: Levica (6,6%), NSi (5,7%), SNS (2,15), Desus (1,8%), SAB (1%) in SMC (0,1%).

Podrobno: SDS tudi v avgustovski anketi Vox populi ohranja prednost pred zasledovalci. Če bi bile volitve v nedeljo, bi prejela 23,2 odstotka glasov, najbližje ji je SD s 13,9-odstotno podporo. Znatno je upadla podpora DeSUS, ki jo podpira 1,8 odstotka vprašanih. Večina je naklonjena pozivom k odstopu predsednice stranke Aleksandre Pivec.

Prvima dvema strankama na lestvici sledi LMŠ, ki jo podpira 9,4 odstotka anketiranih, njej pa Levica s 6,6-odstotno in NSi s 5,7 odstotno podporo.

Sledijo SNS (2,1 odstotka), DeSUS (1,8 odstotka), SAB (en odstotek), SLS (0,3 odstotka) in SMC (0,1 odstotka). Katero od drugih strank bi volilo pol odstotka vprašanih, 25,9 odstotka je bilo neopredeljenih, 9,3 odstotka pa se jih ne bi podalo na volišča.

Podpora DeSUS je v mesecu dni padla z 2,8 na 1,8 odstotka. V zvezi s to stranko je sicer dobra polovica vprašanih ocenila, da je bil poziv poslanske skupine k odstopu predsednice Aleksandre Pivec upravičen. Tako je odgovorilo 51,9 odstotka vprašanih, medtem ko jih 35 odstotkov meni nasprotno. Neopredeljenih je 13,1 odstotka.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 42,4 odstotka anketiranih, 52,3 odstotka pa meni, da je neuspešno. Neopredeljenih je 5,3 odstotka.

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik republike Borut Pahor, tesno za petami mu sledi minister za zdravje Tomaž Gantar. Tretja je predsedujoča SD Tanja Fajon. Sledijo evropska poslanka Ljudmila Novak, predsednik LMŠ Marjan Šarec, evropski poslanec Milan Brglez, evropski komisar Janez Lenarčič, poslanec SD Dejan Židan, predsednik NSi Matej Tonin, prvo deseterico pa zaključuje ljubljanski župan Zoran Janković.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, izvaja ga agencija Ninamedia. Anketo je opravila med 11. in 13. avgustom, in sicer na vzorcu 700 vprašanih.

Št. komentarjev: 2
  1. Roman Naprudnik pravi

    Dva vprašanja:
    1.Zakaj ocenjujejo delo vlade kot neuspešno in kaj bi morala po njihovem narediti,da bi bila uspešna?
    2.13,9% za SD je pol preveč za tako delo v opoziciji!

  2. sinclair pravi

    To “merjenje”, služi samo temu, koliko bodo zgoljufali volitve (nekako je potrebno prepričati tiho večino, da je njihovo početje rezultat odločanja volivcev). Ve se, da odloča tisti, ki šteje glasove. Kdo jih šteje že 75 let se tudi ve. A vseeno grem volit, ker jim pokvarim njihov rezultat in imajo omejen “pogum” pri goljufanju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen