Trump znova napovedal možnost prekinitve trgovine s Kitajsko

0

Ameriški predsednik Donald Trump je znova dejal, da je pripravljen skoraj v celoti prekiniti trgovinske odnose med ZDA in Kitajsko. Kot je poudaril v intervjuju za Fox News, predvajanem v nedeljo, ZDA od Kitajske nimajo koristi. To bi lahko še povečalo napetost med državama, ki se stopnjuje že nekaj mesecev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

“Če nas ne bodo ustrezno obravnavali, bom to zagotovo storil, zagotovo,” je na vprašanje o možnosti prekinitve trgovine med državama odgovoril Trump.

Napetost med Washingtonom in Pekingom se stopnjuje že nekaj mesecev. Odprte so številne fronte, od krivde za izbruh novega koronavirusa do nesoglasij glede kitajske politike v provinci Xinjiang in Hongkongu. Krepi se tudi spopad na tehnološkem področju.

Na trgovinskem področju sta velesili z januarskim podpisom t. i. prvega dela trgovinskega sporazuma sicer dosegli vsaj začasno premirje, a je Trump v preteklih tednih večkrat načel vprašanje usode prve faze dogovora in podvomil o možnosti vzpostavitve druge faze.

Prva faza prinaša zavezo Kitajske, da bo v dveh letih povečala uvoz iz ZDA za okoli 200 milijard dolarjev. Povečanje naj bi se nanašalo na različna področja, od nakupov avtomobilov do opreme ter nafte in kmetijskih proizvodov.

Dodaten pritisk na Kitajsko, da izpolni pogoje prvega dela trgovinskega dogovora, je sicer prinesla pandemija covida-19, a ta azijska država s predvidenim uvozom zaostaja.

Dokument državi obvezuje tudi, da vsakih šest mesecev preverita, kako poteka trgovina med njima, a ne ameriške ne kitajske oblasti doslej niso potrdile, da so tovrstni pogovori predvideni ali prestavljeni.

V četrtek pa je tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng vendarle razkril, da sta se strani dogovorili za telefonsko zasedanje v bližnji prihodnosti. Podrobnejših informacij ni navedel.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen