Na Dunaju septembra razstava najboljših fotografij World Press Photo 2020

0

V dunajski galeriji Westlicht bo med 11. septembrom in 25. oktobrom gostovala razstava najboljših fotografij preteklega leta, izbranih na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo. Postavitev, ki potuje po vsem svetu, prikazuje največje dosežke mednarodnega fotoreporterstva.

Organizacija World Press Photo je za zmagovalca mednarodnega fotografskega natečaja izbrala reportažno fotografijo z naslovom Straight Voice. Fotograf francoske tiskovne agencije AFP Yasuyoshi Chiba je posnel mladega sudanskega aktivista, ki sredi protestov proti vojaški vladi deklamira poezijo. Fotografija je nastala ravno v trenutku izpada elektrike, zato je protestnik osvetljen z mobilnimi telefoni iz množice. Žirija je v zmagovalni fotografiji prepoznala simbol upanja, moč mladosti in moč umetnosti.

“Fotoreporterji nam vsak dan z veliko zavzetostjo prinašajo novice o tem, kaj se dogaja po svetu, in pri tem nemalokrat tudi tvegajo svoje življenje. Še posebej v teh časih, ko je naše gibanje omejeno, so informacije iz prve roke toliko bolj dragocene. Nagrade World Press Photo postavljajo standarde, kaj odlikuje dobro fotoreporterstvo, v ospredje pa tudi postavljajo fotografinje in fotografe, ki bi jih v poplavi vsakodnevnih novic sicer lahko spregledali,” je povedal direktor dunajske galerije Westlicht Peter Coeln.

Fundacija World Press Photo, neodvisna platforma za novinarsko fotografijo s sedežem v Amsterdamu, že od leta 1955 prireja natečaj za najboljšo fotografijo leta. Letos je žirija med 4300 sodelujočimi fotoreporterji z vsega sveta in skoraj 74.000 prispelimi fotografijami izbrala 44 najboljših fotografij v osmih kategorijah. Prevladujoče teme so bile tokrat katastrofalni požari v Avstraliji ter protesti v Hongkongu in Čilu, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm-PR.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen