Tihanovska evropske voditelje pozvala, naj zavrnejo izide volitev v Belorusiji

0

Opozicijska voditeljica in kandidatka na nedavnih predsedniških volitvah v Belorusiji Svetlana Tihanovska je Evropsko unijo pred današnjim izrednim vrhom o Belorusiji pozvala, naj zavrne izide omenjenih volitev.

Po trditvah Minska je na volitvah 9. avgusta s kar 80-odstotno večino že šestič zapored zmagal dolgoletni voditelj Aleksander Lukašenko. A opozicija s Tihanovsko na čelu vztraja, da je več kot 60 odstotkov volivcev glasovalo zanjo, a so ji Lukašenko in njegovi zavezniki s pomočjo prevar in goljufij ukradli zmago.

Takoj po zaprtju volišč in objavi prvih izidov so v Minsku in drugih beloruskih mestih izbruhnili množični protesti, na katere se je režim odzval z aretacijami in brutalnim nasiljem. Do nedelje so protesti že prerasli v največje v Belorusiji od razpada Sovjetske zveze, spremljajo pa jih tudi stavke zaposlenih v več velikih državnih podjetjih.

“Pozivam vas, da ne priznate teh lažnih volitev. Lukašenko je tako v očeh lastnega naroda kot celega sveta izgubil vso legitimnost,” je v danes zjutraj objavljenem video sporočilu v angleščini poudarila Tihanovska, ki se je po volitvah zatekla v Litvo.

Na posnetku stoji pred žalno temnim ozadjem, videti je le zgodovinsko rdeče-belo belorusko zastavo, ki je postala simbol opozicije in naj bi, če bi jim uspelo prevzeti oblast, namesto sedanje rdeče-zelene postala nova državna zastava Belorusije.

“Že drugi teden zapored se moj narod bori za v ustavi zagotovljeno pravico, da sam izbere svojega voditelja,” je nadaljevala Tihanovska. Volitve niso bile ne poštene in ne transparentne, državljani, ki so se v obrambo svojih glasov odpravili na ulice, pa “so bili brutalno pretepeni, zaprti in mučeni s strani režima”. Lukašenko se medtem še naprej oklepa oblasti in vse to se dogaja sredi Evrope, je dejala 37-letnica.

Da bi omogočili miren prenos oblasti, je opozicija ustanovila koordinacijski svet, v katerem so zastopani predstavniki različnih delov civilne družbe in naj bi se prvič sestal prav danes. Njegova v svetu najbolj znana predstavnica je Nobelova nagrajenka za književnost Svetlana Aleksijevič. Koordinacijski svet si po besedah Tihanovske prizadeva za dialog s sedanjim režimom in nikakor ne za, kot to trdi Lukašenko, nezakonit prevzem oblasti v državi.

Cilj opozicije je doseči izvedbo poštenih in demokratičnih novih predsedniških volitev, ki bodo potekale ob prisotnosti mednarodnih opazovalcev, je zatrdila.

Voditelji članic EU, med njimi premier Janez Janša, bodo danes opoldne na izredni videokonferenci razpravljali o razmerah v Belorusiji. Pri tem naj bi odločali o novih sankcijah proti Belorusiji, po poročanju EUobserverja pa naj bi tudi izrazil solidarnost in podporo beloruski opoziciji in protestnikom.

Več evropskih voditeljev, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel, je v tem tednu tudi pozvalo ruskega predsednika Vladimirja Putina, glavnega zaveznika Lukašenka, naj si prizadeva za vzpostavitev dialoga v Belorusiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen