Poslančev dnevnik tokrat o dogajanju v Belorusiji

0

(29.08.2020) Evropski poslanec dr. Milan Zver vsak mesec za spletno stran  Zavoda PIP v okviru projekta Skupajsmo.eu pripravi kratek zapis o najbolj pomembni temi meseca. Tokrat je svoje razmišljanje namenil dogajanju v Belorusiji

“Spoštovani mladi,
 
današnji zapis želim nameniti dogajanju v Belorusiji, ki se nam morda zdi nekako oddaljeno, saj lahko boj beloruskega naroda za demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in dostojanstva ter vladavino prava gledamo bolj po internetnih omrežjih kot naših medijih, vendar pa se mi zdi pomembno opozoriti na dogajanje, ki ga ne moremo poimenovati niti žametna revolucija, niti arabska pomlad, temveč prebujanje naroda izpod strogega režima in avtoritarne diktature. Dogajanje v Belorusiji me v nekaterih ozirih spominja na pomladno vrvenje v naši državi, ko smo se prav tako želeli osvoboditi režima, ki je slovenski narod dušil in ko smo želeli postati gospodar na svoji zemlji ter sami ustvarjati svojo prihodnost.
 
Zadnje predsedniške volitve v Belorusiji niso bile niti svobode niti poštene, prikrojeni rezultati pa so na ulice pognali stotisoče državljank in državljanov Belorusije, ki zahtevajo svobodo v lastni državi in demokracijo za vse. Avtoritarni režim Aleksandra Lukašenka, zadnjega diktatorja v Evropi, pa se na proteste odziva z nasiljem in brezpravjem. Prizori, ki smo jim priča, poročanja o mučenju, političnih pripornikih, povračilnih ukrepih režima nad mirnimi protestniki zahtevajo odziv celotne mednarodne skupnosti. Z zadovoljstvom ugotavljam, da se je mednarodna skupnost na dogajanja v Belorusiji že odzvala in se zavzela za vnovične predsedniške volitve, ki bi ob močni prisotnosti OVSE, namenjene opazovanju volitev, lahko edine vodile v stabilizacijo države in zagotovile mir. Tudi morebitne sankcije, ki bi jih mednarodna skupnost usmerila v Belorusijo, bi morale biti skrbno ciljane, da ne bodo prizadele beloruskih državljanov in gospodarstva, pač pa odgovorne posameznike v državi.
 
Podpiram pogumno belorusko ljudstvo v njihovih prizadevanjih za demokratično in svobodno državo in, tudi s slovensko izkušnjo tako iz obdobja osamosvajanja, zagovarjam pot, ki jo je izbralo ljudstvo. Verjamem, da bodo beloruski državljani vztrajali do svoje končne zmage: svobodne prihodnosti in pravice naroda do samoodločbe o lastni usodi.”    

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen