Zunanji ministri Nata o odzivanju na pandemijo koronavirusa

0

Zunanji ministri zveze Nato bodo danes na prvem virtualnem zasedanju v 70-letni zgodovini organizacije preučili možnosti za čim učinkovitejšo uporabo zavezniških vojaških zmogljivosti v boju proti novemu koronavirusu. Temeljni cilj je, da se zdravstvena kriza ne spremeni v varnostno, poudarja generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Zunanji ministri bodo preučili možnosti, kako izkoristiti zavezniške vojaške zmogljivosti in strukture še učinkoviteje, tako da bo mogoče okrepiti in pospešiti podporo nacionalnim prizadevanjem, je napovedal Stoltenberg.

Nato sicer po njegovih besedah že pomaga v skupnem boju proti nevidnemu sovražniku – z zračnim transportom so dostavili znatne količine nujne medicinske opreme, šotorov in poljskih bolnišnic.

Vojaško tovorno letalo je na primer v sredo iz Turčije odpeljalo maske in drugo varovalno opremo ter sanitetni material v Italijo in Španijo kot odziv na poziv v okviru zavezniškega centra za usklajevanje pomoči ob nesrečah.

Slovenija po neuradnih informacijah za zdaj ni uradno zaprosila za pomoč v okviru mehanizmov Nata.

Poleg tega vojaške sile zaveznic zagotavljajo podporo civilnim prizadevanjem na nacionalni ravni, na primer s poljskimi bolnišnicami, prevozom bolnikov, razkuževanjem javnih prostorov in varovanjem mejnih prehodov, še izpostavlja Stoltenberg.

Koronavirus bo po pričakovanjih zasenčil vse druge teme na dnevnem redu, med katerimi so misija v Iraku, Afganistan in proces premisleka o krepitvi politične vloge zavezništva v odziv na kritike francoskega predsednika Emmanuela Macrona o možgansko mrtvem Natu.

Na tokratnem zasedanju, na katerem bo Slovenijo zastopal zunanji minister Anže Logar, bo sicer Severna Makedonija prvič sodelovala kot polnopravna članica zavezništva. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen