V politiki obsojajo napade na novinarje, tudi premier Janša še enkrat eksplicitno obsodil nasilje nad novinarji!

0

V politiki napade na novinarje – v zadnjih dneh so se zgodili trije – obsojajo. “Obsojamo vsako ulično nasilje nad novinarji in komerkoli, prav tako pozivanje k tem dejanjem,” je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Napade so obsodili tudi v strankah SMC in SD.

V SMC so navedli, da so napadi na novinarje nesprejemljivi. Dodali so, da še posebno v teh trenutkih rabimo močne, glasne in avtonomne medije, ki z informacijami zagotavljajo obveščenost javnosti.

Napad na novinarsko ekipo Radiotelevizije (RTV) Slovenija je ostro obsodil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. “Ustrahovanje svobodnega novinarskega dela je zavržno in nesprejemljivo. Novinarji v času epidemije covid-19 tvegajo lastno zdravje za to, da o stanju ažurno obveščajo javnost, za kar se jim iskreno zahvaljujem,” je minister iz vrst SMC zapisal na Twitterju.

V SD ostro obsojajo vsakršno nasilje kogarkoli nad komerkoli, so zapisali na Twitterju. Dodali so, da brez svobodnih in neodvisnih medijev ni demokracije. Vlado so pozvali, naj nemudoma vzpostavi pogoje za svobodno in varno delo novinarjev.

“Ostro obsojam ustrahovanje, ki ste ga novinarke in novinarji deležni! V času, ko vladajoči skušajo skozi različne pravne akte omejiti demokratične standarde v državi, sta neodvisnost in samozavest medijev dodatno pomembni,” pa je na Twitterju zapisal predsednik SD Dejan Židan. Zagotovil je, da bodo v stranki naredili vse za varovanje demokracije.

V zadnjih dneh so se zgodili trije napadi na ekipe Televizije Slovenija. Prvo je pred dnevi verbalno napadel direktor občinske uprave Mestne občine Velenje Iztok Mori. Drugi primer se je zgodil v torek, ko je za zdaj neznani storilec v Ljubljani najprej verbalno grozil, nato pa grožnjo tudi uresničil in prerezal gume na vozilu snemalne ekipe.

Danes zjutraj pa so v Mariboru verbalno napadli ekipo iz Regionalnega centra Maribor. Zadnja dva omenjena primera je RTV Slovenija prijavila policiji.

Napade je že obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen