Orbanova vlada zmanjšuje pristojnosti županov v zvezi z ukrepi proti zajezitvi epidemije koronavirusa, Fajonova pa že nori in na veliko potvarja!

4

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana namerava v boju proti pandemiji novega koronavirusa zdaj zmanjšati tudi pristojnosti županov, ki se nanašajo na odločanje v zvezi z ukrepi proti zajezitvi epidemije koronavirusa. Za ukrepanje proti pandemiji je madžarska vlada od parlamenta v začetku tedna že dobila izredna pooblastila.

Evroposlanka Tanja Fajon pa na svojem Twitter profilu že nori in na veliko potvarja. Dejstvo je, da se madžarskim županom v času izrednih razmer odvzema pooblastila le za odločanje v zvezi z ukrepi zoper koronavirus, ne pa kar vsa pooblastila, ki izvirajo iz njihove županske funkcije.

Podpredsednik madžarske vlade in minister brez listnice Zsolt Semjen je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa namreč v noči na danes v parlamentarno proceduro vložil osnutek zakona, ki madžarskim županom v času izrednih razmer odvzema pooblastila za odločanje v zvezi z ukrepi zoper koronavirus in jih prenaša na t. i. komisije za zaščito. Člane teh komisij imenuje madžarska vlada.

Osnutek zakona predvideva, da morajo župani vse odločitve v zvezi s pandemijo novega koronavirusa predložiti omenjenim komisijam. Te imajo nato pet dni časa, da ukrep potrdijo ali zavrnejo. Poanta zakona je v tem, da ne bi kakšen župan nestrokovno odrejal kakšnih ukrepov, ki bi naredili več škode kot koristi.

Na Madžarskem so od 11. marca v veljavi izredne razmere. Parlament je v ponedeljek sprejel zakon o izrednih razmerah za nedoločen čas, ki Orbanu omogoča neomejeno vladanje, dokler vlada same ne bo ukinila izrednih razmer.

Madžarska opozicija je predlog zakona že kritizirala in poudarila, da je glavni Orbanov namen okrepitev njegove oblasti in da nima povezave z ukrepi proti pandemiji, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Na lokalnih volitvah oktobra lani so v Budimpešti in drugih večjih mestih večinoma slavili kandidati opozicije.

Na Madžarskem so doslej potrdili 525 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 15.208 testov. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej na Madžarskem umrlo 20 ljudi, 40 jih je okrevalo, je navedeno na uradni spletni strani koronavirus.gov.hu.

Semjenov predlog zakona se nanaša tudi na druga področja. Tako med drugim predvideva prepoved spremembe spola, ki je bil navedena ob rojstvu posameznika. Šestim univerzam v državi pa jemlje pravico do samostojnega vodenja in to prenaša na pristojne ustanove, katerih vodstva prav tako imenuje vlada.

Št. komentarjev: 4
 1. raft pravi

  Samo hudobija te lahko tako iznakazi.

 2. Hit pravi

  Fajonka je itak z mislimi v katerih se vidi kot predsednica države. Hudo je že z njo. Megalomanka.

 3. Dbuser pravi

  Do kod sega politika in kje se začne veleizdaja? To, kar se sedaj dogaja sedaj v Sloveniji, se je dogajalo tudi leta 1991 s strani takratne opozicije. Prav tako ponovitev scenarija Depala vas – javnost prepričati, da vojska posega v civilno sfero in da se ustvarja vojaška diktatura. Do kdaj še?

 4. bruh pravi

  ufff.. tipična uvožena post-komunistična divje nestrpna enoumno vzgojena smrdeča kučanova svi nja, ki je vedno znala le eno…zverinsko pljuvati po drugaće mislečih in lizati našo totalitarno rdečo mafijo..ajd..ogabna smrdeča svi nja….nič več nič manj….ajd…to kar res ne razumem je kako so EUropejci dovolili eni taki jugobalkanski svinj ski smrdeči NESTRPNI mafijski pra sici , da vstopi v EUropo….ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen