Sramota: Nam mora tujina pokazati, kaj imamo?

0

Europa Nostra je na seznam sedmih najbolj ogroženih spomenikov in dediščinskih območij v Evropi za leto 2020 uvrstila tudi Plečnikov stadion v Ljubljani, ki naj bi ga prenovili v sklopu projekta Bežigrajski športni park (BŠP). Nominiralo ga je Društvo arhitektov Ljubljana (DAL), ki si prizadeva za ohranitev stadiona v izvirni obliki.

Kot so v obrazložitvi nominacije zapisali na DAL, novi lastnik načrtuje odstranitev skoraj vseh originalnih elementov spomenika in na njegovem mestu gradnjo novega stadiona. Načrtovane so obsežne nove gradnje, kot so hotelska stolpnica, poslovni objekti in trgovski center. Dodali so, da je slovenska vlada izbor Plečnikovih del v Ljubljani nominirala za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine ter da bi bilo smiselno, da bi bil v bližnji prihodnosti v nominacijo vključen tudi Plečnikov stadion, kar bi “zagotovo pomenilo manj negotovo prihodnost spomenika”.

Ob razglasitvi seznama sedmih najbolj ogroženih pa je upravni odbor DAL zapisal: “Sprašujemo se, ali nam mora kljub razglasitvi Plečnikovega stadiona za spomenik državnega pomena, kljub obsežnim določilom o varovanju tovrstne arhitekture, kljub v imenu države pripravljenemu predlogu drugih Plečnikovih mojstrovin za uvrstitev na Unescov seznam, evidentnemu neskladju zasebnega in javnega interesa, ravno tujina pokazati in obrazložiti, kaj imamo, ter to zaščititi pred nami samimi?”

Kot je še zapisal, že več let poteka priprava dokumentacije za prenovo stadiona, ves čas v vidu ohranjanja arhitekturnega spomenika. “Dejstvo, da naj bi bil na voljo denar za prenovo, bi nas moralo veseliti. Vendar ni tako,” je dodal.

Spomnil je, da postopek izdaje gradbenega dovoljenja spremljajo pritožbe in strokovne polemike ter opozoril na protislovja pri razumevanju predpisov. Projekt BŠP namreč po njihovem prepričanju, enako kot veljavni občinski podrobni prostorski načrt, grobo krši usmeritve odloka o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena.

Opozoril je, da je, čeprav je bil prvotni projekt oblikovno nekoliko korigiran, prvotno predvideni program večinoma ostal in januarja je projekt tudi ponovno pridobil pozitivno mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), postopek izdaje gradbenega dovoljenja pa je v zadnji fazi.

V DAL kot alternativo projektu BŠP predlagajo klasično obnovo kulturnega spomenika, “ki bo zagotovila, da ne bo za zmeraj izginila arhitekturna mojstrovina ter pred pozidavo do danes ubranjena zelena površina”.

Europa Nostra in njena partnerska organizacija Inštitut Evropske investicijske banke sta med sedem najbolj ogroženih spomenikov in dediščinskih območij v Evropi za leto 2020 uvrstila še Nacionalno gledališče Albanije v Tirani, izjemen primer modernistične italijanske arhitekture iz 30. let minulega stoletja, ki mu grozi rušenje, ter baročni grad Jezeri v mestu Horni Jiretin na Češkem in grad Sammezzano v italijanski Toskani, ki sta prepuščena propadanju.

Na seznamu sta še Blok Y v vladni četrti v Oslu, modernistična stavba iz 60. let minulega stoletja, ki jo krasijo freske španskega umetnika Pabla Picassa in ki je bila poškodovana v terorističnem napadu leta 2011, zdaj pa naj bi jo porušili, ter modernistična elektrarna Szombierki v Bytomu na Poljskem iz leta 1920, ki ji kljub prizadevanjem, da bi to območje postalo inkubator kreativnih industrij, grozi rušenje. Na seznamu je še beograjska trdnjava z okolico, njeno avtentičnost in integriteto ogroža projekt izvedbe kabinske žičnice. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen