Anthony Fauci pozval Kitajsko in druge države naj zaprejo t.i. mokre tržnice z živimi in divjimi živalmi, ker so idealno gojišče virusov

0

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci, ki je v ospredju prizadevanj ameriške vlade proti pandemiji novega koronavirusa, je v petek Kitajsko in druge države pozval, naj zaprejo vse t. i. mokre tržnice, kot je bila tista v Wuhanu, odkoder izvira izbruh koronavirusa.

Tovrstne tržnice, kjer se v umazaniji mešajo ljudje, žive in divje živali, ribe in meso, so idealno gojišče virusov in bakterij, ki povzročajo epidemije, kot je sedanja pandemija koronavirusa. Fauci je dejal, da mora mednarodna skupnost prisiliti države, da zaprejo tržnice, saj je sedanja velika kriza neposredna posledica takšnih “nesanitarnih” tržnic.

“Ne morem razumeti, da se tega ne zapre, ko imamo toliko bolezni, ki izvirajo iz takih nenavadnih prizorišč mešanja ljudi in živali. Ne vem, kaj se še mora zgoditi, preden bomo to razumeli,” je za televizijo Fox News povedal Fauci. “Obstajajo države, kjer so take tržnice razširjene, in želim, si, da bi preostali svet res pritisnil na države, da se to zapre.”

Pisno zahtevo, naj Kitajska take tržnice zapre, je v petek veleposlaniku Kitajske v ZDA poslal republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham in opozoril, da gre za vprašanje varnosti vsega sveta. Grahama je razburilo, da se je Kitajska odločila znova odpreti podobne zadeve kljub pandemiji.

Podobno meni tudi nekdanji veleposlanik ZDA v Rusiji Michael McFaul, ki je sicer odločen kritik vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zahtevo je izrazil v posebnem prispevku za Washington Post.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen