Anketa Parsifala: 85,2% vprašanih podpira ukrepe vlade v boju proti koronavirusu

2

Novo slovensko vlado podpira 57,8 odstotka vprašanih, kar 85,2 odstotka vprašanih pa podpira ukrepe vlade v boju proti koronavirusu covid-19. Še večjo, 85,7 odstotno podporo ima mega zakon, kar 3 milijarde evrov težak “proti korona paket”, ki ga je Državni zbor sprejel na včerajšnji seji. Prav tako močno, kar 75,4 odstotno podporo, pa ima večja podelitev pooblastil Slovenski vojski za potrebe varovanja slovenske meje.

Agencija Parsifal je za Nova24TV med 31. marcem in 1. aprilom opravila javnomnenjsko anketo o podpori novi vladi ter aktualnih političnih temah, kot so ukrepi za zajezitev posledic koronavirusa ter podelitev večjih pooblastil Slovenski vojski za varovanje slovenske meje. V raziskavo je bilo zajetih 720 vprašanih.

Podpora vladi
Prvič bo oblikovanju nove razvojne koalicije, smo izmerili utrip med prebivalstvom o novi 14. Vladi RS. Na vprašanje o podpori aktualni vladi, ki jo vodi premier Janez Janša in je sestavljena iz koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, je 57,8 odstotka vprašanih izrazilo podporo, tretjina (36 odstotkov) je ne podpira, 6,2 odstotka je neodločenih.

Odgovornost za preprečevanje širjenja koronavirusa
Vprašalnik ankete se je nanašal na aktualne politične teme, trenutno najbolj pereče je preprečevanje širjenja koronavirusa. Na vprašanje o odgovornosti vlade ali posameznika so skoraj vsi (96,6 odstotka) anketiranci mnenja, da je odgovornost za preprečitev korona virusa v rokah vlade in vsakega posameznega prebivalca.

Močna podpora ukrepom vlade proti širjenju koronavirusa
Presenetljivo močno podporo ima vlada, ko gre za protikrizne ukrepe za zajezitev širjenja covid-19 – kar 85,2 odstotka vprašanih namreč meni, da so ukrepi vlade ustrezni. Visoka podpora je rezultat takojšnjega ukrepanja vlade, ki je takoj po imenovanju aktivno pričela z reševanjem zdravja ljudi ter gospodarstva. Nasprotno meni le 11,3 odstotka anketirancev.

Podpora prvega – 3 milijarde evrov vrednega “proti korona paketa”
Državni zbor je včeraj v večernih urah potrdil mega zakon, imenovan “proti korona paket”, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Kar 85,7 odstotka vprašanih podpira ukrepe v smeri, ki jih je predlagala vlada. Le 8,9 odstotka jih ne podpira zakona.

Odziv Slovenije na koronavirus
Kako državljani doživljajo ukrepe vlade v primerjavi z drugimi evropskimi državami, pa povedo naslednji odgovori. Da se je Slovenija odzvala enako dobro kot večina evropskih držav, ocenjuje 54,7 odstotka vprašanih. 38,3 odstotka pa jih meni, da se je Slovenija bolje odzvala kot večina ostalih evropskih držav.

Odločna podpora Slovenski vojski in pooblastilom za varovanje meje
Po zaslugi slovenske opozicije, veliko prahu dviguje tudi vprašanje večjih pooblastil Slovenske vojske, ki bi jih ta potrebovala za varovanje slovenske meje ter tako razbremenila policijo, v teh časih še kako potrebno v notranjosti države pri soočanju z drugimi problemi, predvsem s koronavirusom. Ker podobne ukrepe sprejema velika večina tujih držav, se to pozna tudi na javnem mnenju. Kar 75,4 odstotka vprašanih ocenjuje, da vojska dobi ustrezna pooblastila za varovanje slovenske meje, le 20,2 odstotka jih ukrepu nasprotuje.

Št. komentarjev: 2
  1. Re gornjemu pravi

    Njemu je pa najbolj pomembna anketa Parsifala

  2. raft pravi

    Kako pa kaj tvoje spanje repetaš?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen