Zveza združenj borcev in judovska skupnost z ustavno pritožbo v zadevi Rupnik

2

Zveza združenj borcev za vrednote NOB, Judovska skupnost Slovenije in šest žrtev nasilja domobranske policije Leona Rupnika so preko Odvetniške pisarne Završek & Šnajder vložili ustavno pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo obsodbo zoper njega in zadevo vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje, so povedali v pisarni.

Vrhovno sodišče je obsodbo zoper domobranskega generala Rupnika razveljavilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču, ker tedanja sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena.

“Gre za hud poseg v dostojanstvo teh oseb, njihovo pravico do varnosti, v osebnostne pravice in za kršitev mednarodnih standardov in pogodb, ki jih Slovenija mora spoštovati,” je za STA dejal Roman Završek iz omenjene odvetniške pisarne.

Za ustavno pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča se je odločila tudi Mestna občina Ljubljana, je poročal Radio Slovenija. Odvetnik Miha Kozinc, ki jo zastopa, je za STA dejal, da bodo podrobnosti sporočili na novinarski konferenci v sredo.

Zaradi razveljavitve sodbe v zadevi Rupnik je ustavno pritožbo po navedbah radia vložil tudi pravnik Rok Lampe iz Maribora. Vendar pa je ustavno sodišče ne bo vzelo v obravnavo, ker naj bi Lampe ne izkazal pravnega interesa.

Zveza združenj borcev in Judovski kulturni center sta ogorčenje zaradi razveljavitve obsodbe Rupnika izrazila že takoj po objavi novice januarja, Center Simona Wiesenthala pa je ostro protestiral pri slovenski veleposlanici v Izraelu.

Št. komentarjev: 2
  1. Hit pravi

    A so ti Judje pozabili kako so ti borci nacionalizirali judovsko premoženje po 1945? In koliko Judov je takrat izginilo?

  2. Stanislava pravi

    Hm, ovadbo, za izvensodno pobite ženske in otroke, zvezane z žicami in zabetonirane, 7x, so tudi podali?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen