Von der Leynova: Za učinkovit odziv na migracije in koronavirus nujen dogovor o proračunu EU

0

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju na novinarski konferenci o prvih sto dneh nove komisije posvarila na nujnost čimprejšnjega dogovora o prihodnjem večletnem proračunu unije, saj se sicer ne bo mogoče učinkovito odzvati na pereče izzive, kot so migracijski pritiski in novi koronavirus.

Pred sto dnevi migracijski dogovor Turčije in EU ni bil pod vprašajem, je izpostavila von der Leynova. Migranti in Grčija potrebujejo pomoč, treba je zmanjšati pritisk na mejo in obenem zagotoviti spoštovanje pravice do azila, je naštela pred drevišnjim srečanjem s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

EU je po njenih besedah danes bistveno bolje pripravljena na migracijsko krizo kot leta 2015, a še vedno ne dovolj. Nov migracijski pakt bo komisija predstavila takoj po veliki noči, je napovedala.

Drugi pereči izziv, ki ga je izpostavila von der Leynova, je širjenje novega koronavirusa, ki ima po njenih besedah ogromen učinek na življenje ljudi in gospodarstvo. Z vsemi močmi si prizadevajo ublažiti učinke na gospodarstvo, je zatrdila.

“V teh težkih časih čutimo, da ljudje in članice želijo več Evrope, a brez novega proračuna se ne bomo mogli ustrezno odzvati,” je ob tem posvarila von der Leynova in spomnila, da je sedanje sedemletno finančno obdobje že skoraj mimo. “To je nujen poziv vsem članicam, naj se dogovorijo o proračunu,” je poudarila. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen