Von der Leynova kritična zaradi sebičnosti v boju proti koronavirusu

0

Ko bi Evropa morala dokazati, da ni unija le v lepem vremenu, jih vse preveč najprej ni želelo deliti dežnika, je bila kritična predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v nastopu na izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Ostro je kritizirala zlasti vzpostavljanje pregrad, ki da “preprosto ni smiselno”.

Za boj proti novemu koronavirusu je po besedah von der Leynove edinstveno to, da vsak igra svojo vlogo. “Ena stvar je bolj nalezljiva od virusa – ljubezen in sočutje,” je poudarila. “Pomagamo si lahko le tako, da pomagamo drugim,” je opozorila.

A vendar je zgodba minulih tednov boleča, je poudarila ter ostro kritizirala sebičnost in enostranska dejanja v času, ko je solidarnost in vzajemna pomoč potrebna bolj kot kdaj koli.

Še posebej kritična je bila do vzpostavljanja pregrad. “Krize brez meja ne moremo rešiti z vzpostavljanjem pregrad med nami, a vendar je bil to prvi refleks številnih držav. To preprosto ni smiselno,” je dejala. Prav tako po njenih besedah ni smiselno, da so nekatere članice enostransko ustavile izvoz zdravstvene opreme.

Trend se je sicer že obrnil, Evropa je nazaj, je ocenila. Izpostavila je skupna javna naročila zaščitne in zdravstvene opreme ter napovedala, da bi morale prve pošiljke prispeti v prihodnjih tednih.

Ob tem je poudarila, da Evropejci pozorno spremljajo dogajanje in da jih zanima, kaj se bo zgodilo v prihodnje. “Vsi vemo, kaj je na kocki,” je posvarila.

EU je po besedah predsednice na razpotju. Gre za vprašanje, ali bo virus dokončno razdelil družbo na revne in bogate ter ali bo Evropa resna igralka v svetu. “Zgodovina nas gleda. Ukrepajmo z enim velikim srcem, ne s 27 majhnimi,” je pozvala. Svoj nagovor je sklenila z besedami: “Naj živi Evropa!”

Evropski poslanci bodo danes na izrednem plenarnem zasedanju na daljavo glasovali o prvih treh evropskih protikoronskih zakonodajnih ukrepih, ki se nanašajo na naložbeno pobudo v vrednosti 37 milijard evrov kohezijskih sredstev, razširitev uporabe solidarnostnega sklada in prekinitev izvajanja pravil o dodeljevanju letalskih slotov za preprečitev praznih letov.

Vsi govorci morajo biti navzoči v dvorani, zasedanje je odprto za evropske poslance, ki so v Bruslju, a v parlamentu pozivajo, naj pridejo le, če je to res nujno. Vsi poslanci bodo glasovali elektronsko. Končni izid glasovanj naj bi bil znan pozno, okoli 22.30. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen