Videokonferenca kmetijskih ministrov EU o oskrbi s hrano v pandemiji koronavirusa

0

Kmetijski ministri EU bodo danes na neformalnem videokonferenčnem zasedanju ocenili stanje v celotni kmetijsko-živilski verigi po članicah, vključno s stanjem glede oskrbe prebivalcev s hrano, v času pandemije novega koronavirusa, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Ministri bodo tudi ocenili učinke pandemije na delovanje kmetijskih trgov ter preučili možnost kriznih ukrepov za stabilizacijo trgov in nujnih ukrepov za zagotavljanje delovanja notranjega trga in nemoteno oskrbo tako s hrano kot s surovinami in reprodukcijskim materialom, nujnimi za kmetijsko in živilsko dejavnost.

Poleg tega bodo po pričakovanjih opozorili na strateški pomen kmetijskega sektorja in na daljnosežne negativne posledice, ki jih bo sektor utrpel, ter na nujnost čimprejšnjega ukrepanja na ravni EU.

Slovenijo bo na videokonferenci zastopala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

EU je pri odzivanju na pandemijo zastavila štiri prednostne naloge: omejitev širjenja virusa, zagotavljanje zadostne količine medicinske opreme, spodbujanje raziskav v povezavi z zdravljenjem in cepivom ter podporo delovnim mestom, podjetjem in gospodarstvu.

Odzivanje na pandemijo je glavna tema vseh ministrskih sestankov, ki potekajo v obliki neformalnih videokonferenc. Uradnih odločitev na njih ni mogoče sprejemati, jih pa članice sprejmejo pozneje po pisnem postopku. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen