V SD znova kažejo svoj negativen odnos do varnosti Slovencev s tem, da so proti podelitvi izrednih pooblastil vojski

10

Predsednik SD Dejan Židan je po današnjem pogovoru z notranjim ministrom Alešem Hojsom in njegovo ekipo pojasnil, da v stranki trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski. A pisni predlog vlade še čakajo in za zdaj še ne napovedujejo, kako bodo glasovali, če bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi vložen v DZ.

Židan je v izjavi novinarjem pred DZ pojasnil, da je bil današnji sestanek izmenjava mnenj, niso pa prejeli pisnega predloga, da bi se lahko do njega opredelili.

Hojsu so povedali, da so pred nekaj leti aktivirali 37.a člen zakona o obrambi zato, ker se je čez Slovenijo v določenem časovnem obdobju pomikalo skoraj pol milijona beguncev in so bile posebne razmere. Tovrstnih razmer sedaj ni, je poudaril Židan.

V SD so ministru tudi predlagali, naj bistveno izboljša nagrajevanje pomožnih policistov, ki jih je kar nekaj. A so po Židanovih besedah izjemno slabo plačani, približno štiri evre na uro. “Če na tem področju v najkrajšem možnem času – tudi z našimi glasovi – bistveno povečamo to plačilo ali nagrado, bomo lahko hitro okrepili policiste, ki delajo na meji,” je ocenil predsednik SD.

Po njegovih besedah se sicer vsi strinjajo, da je Slovenska vojska (SV) že sedaj prisotna na meji in pomaga policiji. Po prepričanju SD pa ima vlada možnost, da bistveno poveča tudi prisotnost vojske na meji in s tem razbremeni policiste.

V SD so Hojsa opozorili še na odločbo ustavnega sodišča iz leta 2016, da tudi v primeru aktivacije 37.a člena zakona o obrambi slovenski vojak še vedno ne more delati samostojno, ampak ob prisotnosti oziroma navodilu policista. Prav tako opozarjajo na sistemsko napako, in sicer, da se na mejo ne pošilja le poklicnih vojakov, ki imajo več znanja, ampak tudi drugi del vojske.

Minister je SD seznanil tudi z aktualnimi razmerami. Kot je pojasnil Židan, jim je povedal, da ne razmišljajo o aktivaciji 37.a člena kar tako, za celo državo, ampak le za omejeno območje. “Govoril je o metrih, občinah, kot so Metlika, Kočevje, Ilirska Bistrica,” je pojasnil Židan, a poudaril, da teh predlogov v bistvu ne poznajo.

Seveda se lahko stvari po njegovih besedah hitro spreminjajo. Ko bodo poznali končno pobudo vlade, se bodo do nje opredelili.

S sestankoma s poslanci SD in LMŠ bo notranji minister danes sklenil posvetovanja o morebitni aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi. Dosedanji odzivi iz opozicije ne obetajo zadostne podpore ukrepu, a je ob dodatnih pojasnilih ali ob zaostritvi razmer nekateri ne izključujejo.

Hojs je predlog aktivacije tega člena, s katero bi vojski v luči zaostrenih razmer zaradi novega koronavirusa podelil izredna pooblastila, sicer napovedal 18. marca, a se je nato odločil, da se o tem še pred odločanjem v DZ posvetuje s poslanskimi skupinami. Večkrat je zagotovil, da gre pri predlogu izključno za delovanje vojske na južni meji. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. Sardinas pravi

  Kažejo pač svoje mnenje, da je Janšev totalitarizem bolj nevaren kot koronavirus.

  1. Hornet pravi

   Pa kakšen totalitarizem,kaj je z vami ljudje,mislite s svojo glavo, ne podlegajte novinarjem,ki niso vredni,da so novinarji.

  2. Hit pravi

   Tvoja buča je totalna. Itak ti je jasno to.

  3. Tarzan pravi

   Jaz bom Židanu verjel, ko bo domov sprejel migranta oz. ko bo šel sam na južno mejo – samo ne švercat, kot njegovi člani in članice.

 2. Karel pravi

  Komunisti gledajo na virus kot na pomoč pri uničevanju Slovencev !

 3. Mani pravi

  Pa dajte že enkrat odstranit s političnega prizorišča tega idiota Židana, je pravi bebec po izgledu kot tudi obnašanju. Stranko SD pa prepovedat, saj je to združenje bivših privilegirancev.

  1. brkolin pravi

   ODLIČEN KOMENTAR. !!!!!

  2. Franc pravi

   Zaradi SD imamo teš 6, zaradi njih je gorenje v kitajski lasti, na Kosovem so vabili begunce k nam,zato rabimo zdravnike z znanjem albanščine, nudijo pomoč beguncem pri prehodih mej. Zato so Židan,Fajonova in njihovi pomagači sramota za celo Slovenijo si ne zaslužijo slovenskega državljanstva.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Vsak z otečeno glavo je nevaren.
  boditevcvetju

 5. Zmaj pravi

  Vse meje so za nas v Evropi zaprte.Po mnenju levih strank pa smejo migranti prosto po Evropi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen