Ukrep na Češkem: Obvezne zaščitne maske ali podobna sredstva

0

Vsi ljudje na Češkem morajo v javnosti odslej na obrazu nositi zaščitne maske, ki prekrivajo usta in nos, je danes odločila vlada pod vodstvom Andreja Babiša. Če nimajo na voljo zdravniških mask, lahko uporabijo tudi šal, ruto ali kaj podobnega za preprečevanje širjenje koronavirusa. Ukrep bo začel veljati s četrtkom.

Tudi češka vlada je v državi razglasila izredne razmere zaradi širjenja koronavirusa, prebivalce pa pozvala h kar največji izolaciji v svojih domovanjih. Doslej so sicer v tej državi potrdili 464 primerov okužbe z nevarnim virusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Češkem že več dni vlada pomanjkanje zdravniških zaščitnih mask in jih je težko dobiti tudi za zdravniško osebje. Češka policija je zato v kraju Lovošice iz skladišča nekega podjetja zasegla okoli 700.000 zaščitnih mask, še poroča dpa.

Stanje z oskrbo zaščitnih sredstev pa se bo verjetno le še poslabševalo. Veliko ljudi zato improvizira z drugimi sredstvi. Pred prodajalnami s tekstilom v Pragi pa se nabirajo dolge vrste, še poroča dpa.

Po ocenah strokovnjakov sicer ni nobenih dokazov, da bi bile enostavne kirurške maske učinkovite proti širjenju virusa. Delujejo predvsem pri tistih, ki so že kužni, da težje širijo virus, sicer pa pri zdravih ne preprečujejo dovolj učinkovito, da se ga ne bi nalezli, pojasnjujejo virologi. Drugače je pri t.i. maskah tipa FFP3, ki povsem zatesnijo obraz. Zaščititi pa je treba tudi oči.

Vendar pa, kot opozarjajo pri Svetovni zdravstveni organizaciji, je treba še naprej paziti predvsem na higieno rok, saj lahko zaščitne maske prispevajo predvsem k lažnemu prepričanju, da je človek varen pred okužbo. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen