Po slabi zapuščini prejšnje vlade: Slovenija še pričakuje dobavo zaščitnih mask

0

Obrambni minister Matej Tonin je pred sejo vlade opomnil, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask. Ponovil je poziv podjetjem, naj občinskim štabom civilne zaščite sporočijo svoje potrebe po zaščitni opremi, a opomnil, da je v tem trenutku še nimajo.

Potem ko je Tonin v torek v izjavi za POP TV podjetja pozval, naj občinskim civilnim zaščitam sporočijo potrebe po zaščitni opremi, so številni iz gospodarstva po njegovih besedah razumeli, da štabi civilne zaščite opremo že imajo. Kot je ponovil, pa nanjo še čakajo. “Lahko je kaos, ker na občinske civilne zaščite že pritiskajo podjetja, naj jim dajo opremo,” je dejal.

Minister je komentiral tudi opozorila, da imajo na krajnski vstopni točki le štiri maske za odvzem brisov. “Urgentno delamo 24 ur za dobavo zaščitne opreme. Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno, zdaj po celem svetu iščemo blago, da ga lahko razdelimo naprej,” je povedal. Zagotovil je, da bodo opremo delili, takoj ko bo prispela.

Glede kitajske donacije ocenjuje, da bo dobava trajala še nekaj časa. “Za zdaj smo odvisni predvsem sami od sebe, od svojega lastnega denarja in od sposobnosti, da zaščitno opremo kupimo,” je poudaril minister.

Večina drugih ministrov je bila pred vlado redkobesedna. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da predloge za sejo DZ pripravljajo. Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je na vprašanje, ali si danes lahko obetamo nove ukrepe, odgovoril, da meni, da ne oz. da bodo še videli.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dejal le, da za zdaj oz. danes novih ukrepov v tem resorju ne predvidevajo. Se pa po njegovih navedbah dnevno borijo za pretok tovornih vozil, kar je zelo pomembno za dobavo blaga in medicinske opreme. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen