Ministrstvo za kulturo dobilo nova direktorja direktoratov, stara razrešena

0

Vlada je na seji razrešila generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Majo Bahar Didović in za v. d. generalne direktorice tega direktorata imenovala Jelko Perkovič. Obenem je razrešila v. d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost Marjeto Pečarič in za novega v. d. imenovala Damjana Damjanoviča.

Maja Bahar Didović je direktorat za kulturno dediščino vodila od 7. junija 2019. Imenovana je bila za mandatno dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Jelka Pirkovič je imenovana za v. d. generalne direktorice direktorata za kulturno do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za dobo šestih mesecev.

Vlada je obenem razrešila v. d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost Marjeto Pečarič, ki jo je nekdanja vlada kot Majo Bahar Didović na to mesto imenovala 30. maja 2019. V. d. bo po novem oziroma od 23. marca Damjanovič, ki, kot so po današnji seji zapisali v vladnem sporočilu za javnost, izpolnjuje vse predpisane pogoje za opravljanje nalog.

Po zakonu o javnih uslužbencih lahko funkcionar oziroma organ, pristojen za imenovanje, na predlog funkcionarja, pristojnega za predlaganje imenovanja, v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu. Razrešitev je po zakonu možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika na položaj, so pojasnili na vladi.

Jelka Pirkovič je umetnostna zgodovinarka, konservatorka in političarka. Med letoma 1991 in 1995 ter med letoma 2012 in 2014 je bila direktorica Zavoda RS za varstvo naravne in kulturne dediščine. V času osme slovenske vlade oziroma ministrovanja Vaska Simonitija je bila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo.

Damjanovič je bil direktor Slovenske filharmonije (SF) od leta 2003 do leta 2017, ko ga je razrešilo ministrstvo za kulturo oziroma tedanji minister Tone Peršak. Preden je prišel v SF, je bil zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana, najprej v orkestru kot trobentač, nato v marketingu. Širšemu občinstvu je poznan tudi iz televizijskih oddaj, kot sta bili X Factor Slovenija in Slovenija ima talent.

Sicer je vlada s četrtkom razrešila tudi generalno sekretarko v ministrstvu za javno upravo Natašo Trček in na njeno mesto kot v. d. imenovala Tomislava Jurmana. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen