Karantena za tujce v Severni Koreji po nekaj tednih ukinjena

0

Iz Severne Koreje je danes odšlo okoli 80 tujcev, tudi več diplomatov, ki so bili zaradi novega koronavirusa več tednov v karanteni v Pjongjangu. Iz države so odšli z letom severnokorejske letalske družbe Air Koryo v Vladivostok. To je bil prvi komercialni polet iz Severne Koreje po več kot mesecu dni.

V Severni Koreji do zdaj niso potrdili še nobene okužbe z novim koronavirusom, a so tamkajšnje oblasti vseeno uvedle stroge ukrepe. Med drugim so zaprli meje in osamili na tisoče ljudi. Ukrepi so zajeli tudi tujce in diplomate, ki so morali ostati doma v karanteni.

Ruski veleposlanik v Pjongjangu Aleksander Macegora je dejal, da so jih razmere v karanteni moralno strle, poročajo tuje tiskovne agencije.

Švedski veleposlanik Joachim Bergstrom pa je objavil tvit s svojo fotografijo iz središča Pjongjanga, pod katero je pripisal, da še nikoli ni bil tako srečen, ko je stal na trgu Kim Il-sunga.

Na letu v Vladivostok so bili tudi diplomati iz Nemčije, Rusije, Francije, Švice, Poljske, Romunije, Mongolije in Egipta, so sporočili z ruskega veleposlaništva v Pjongjangu.

Ob tem so dodali, da so izdali vizume diplomatom, predstavnikom mednarodnih humanitarnih organizacij in tujim poslovnežem.

Strokovnjaki dvomijo v trditve severnokorejskega režima, da do zdaj niso zabeležili še nobenega primera okužbe z novim virusom. Severna Koreja namreč meji na Kitajsko, kjer se je virus pojavil, in Južno Korejo, ki se sooča s hudim izbruhom.

Število okuženih s koronavirusom po svetu je preseglo 110.000, več kot 3800 ljudi je umrlo. Primere so potrdili v 106 državah. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen