Janja Garnbret: Res sem se veselila svojih prvih OI, a koronavirus je večji od OI in se ga moramo rešiti!

0

Kandidatka za olimpijsko zlato v športnem plezanju Janja Garnbret sprejema vesti o prestavitvi OI v Tokiu z obžalovanjem, saj se jih je res vselila, a hkrati prestavitev OI na poletje 2021 podpira in sprejema z olajšanjem. “Koronavirus je večji od OI, in se ga moramo pač rešiti, da bodo IO potekale, kot je treba,” je dejala za STA.

Kot celoten športni svet se je mlada slovenska zvezdnica vertikale prvič znašla v položaju, ko zaradi okoliščin, na katere nima vpliva, ne more trenirati in se pripravljati, kot bi si želela. Čase osamitve pa skuša vseeno čim bolj izkoristiti.

“So čudni časi. Vse se je obrnilo na glavo, moramo ostati doma, malo umiriti naš ritem življenja. Tudi moj tempo življenja se je zdaj malo umiril. Poskušam ohranjati formo, trenirati kolikor se da, to je edina stvar, ki jo lahko zdaj počnem,” je v telefonskem pogovoru za STA dejala šestkratna svetovna prvakinja v športnem plezanju in slovenska kandidatka za olimpijsko odličje.

Vse svoje načrte je usmerjala v svoj premierni olimpijski nastop poleti v Tokiu, a odločitev olimpijske družine sprejema z razumevanjem: “To definitivno ni bilo nepričakovano, da se bodo olimpijske igre prestavile. Nekako smo to vsi sumili, ni bilo pa še potrjeno, v torek je bila končno sprejeta odločitev. Moram reči, da sem žalostna in razočarana po eni strani, ker sem se res, res veselila, da bom prvič poleti nastopala na OI. Po drugi strani pa je zdaj čuden položaj, so taki čudni časi, koronavirus je večji od OI in se ga moramo pač rešiti, da bodo IO potekale, kot je treba.”

“Po eni strani je to neko olajšanje, da zdaj končno vemo, da OI ne bo, da bodo naslednje leto, in da lahko sebe ter ostale ohranjamo zdrave in varne. Podpiram odločitev olimpijskega komiteja. Se mi zdi, da bo zdaj, ko so OI prestavljene na naslednje leto, najbolj pošteno za vse, ker skoraj cel svet ne more normalno trenirati.”

Kaj to spremeni v zasledovanju olimpijskih sanj? “Jaz bom še naprej trenirala, še naprej se bom normalno pripravljala za OI. Res je, da bova morala z Romanom Krajnikom (trenerjem; op. STA) malo spremeniti plan, cilj ostaja pa še zmeraj en, torej OI, pa tudi če so naslednje leto. Torej je treba ostati pozitiven v mišljenju.”

“Sploh ne vem, kdaj sem naredila zadnji normalni trening. Da smo imeli skupni trening, je bilo gotovo več kot en teden nazaj. V tem času z Domnom postavljava steno, in sva postavila svojo steno, ravno v pravem času, da sva ‘našraufala’ gor toliko grifov, da lahko plezava in poskušava ohranjati formo,” skuša Garnbretova narediti prav vse, da tudi v tem času socialne osamitve in nezmožnosti normalnih treningov ohranja svojo pripravljenost.

“Ker ne moremo opravljati treningov, kot bi si jih želeli, poskušam ohranjati formo na drugačne načine, torej s ‘fingerboardi’, ali s kako jogo, kar je tudi zelo pomemben del, moramo biti izvirni, ampak se da,” ostaja optimistična 21-letna slovenska športna plezalka, ki dnevno skrbi za to, da vzdržuje moč v prstih na najvišji ravni.

Čas osamitve preživlja s partnerjem, tudi vrhunskim tekmovalcem, Domnom Škoficem, na Gorenjskem, v Vrbnjah blizu Radovljice, kjer sta že pred pandemijo covida-19 začela graditi plezalni trening center. Koronavirus je dodobra zarezal v njune življenjske načrte.

“Neverjetno, kar se dogaja, si ne morem predstavljati. Oba z Janjo kot vsi ostajava doma, zavedava se, kako resen je ta problem, če ga hočemo premagati, ni druge, kot da je trening treba opraviti doma. Po sreči imava svoj lastni center in nekaj sten že postavljenih. Nekaj prostora imava, da sva lahko gor nametala nekaj grifov in lahko trenirava. Hudega nama ni. Upam, da bo tega čim prej konec in da bova lahko že spet kam šla,” pa osamitev opisuje Škofic.

Podpira odločitev o prestavitvi OI: “Tudi, če bi se kvalificiral na OI, bi si želel, da bi se igre prestavile, ker cel svet nima enakih pogojev za trening. Mislim, da sploh OI morajo biti kar se da pravično tekmovanje za vse in je edino prav, da so jih prestavili. Če bi jih zdaj izpeljali, bi se dejansko videlo, da za vsem tem stoji samo denar. Sem vesel, da so se odločili, kot so se.”

Trenutno se tudi ne ve, kdaj se bo sploh lahko začel svetovni pokal: “Planiral sem tekmovati sezono v težavnosti. Se pripravljam, kot da bo, če ne bo, pa ne bo. Zdravje je na prvem mestu in, če bo sezona kasneje, bo kasneje. Sem se sprijaznil s tem, da bo treba počakati.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen